eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-1eindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2

Eindhovuh

‘Ut kost un bietje, maar dan hedde ok wa’. Eindhovenaren weten precies wat die zin betekent, maar mocht het als buitenstaander toch lastig te begrijpen zijn: het kost behoorlijk wat geld, maar daar krijg je ook veel voor terug’, is de vrije vertaling.

Als Brabantse stad heeft ook Eindhoven een eigen dialect, gerelateerd aan de Brabantse taal maar dan net even iets anders dan de spraakwijze in andere Brabantse steden en dorpen. Een echte Brabander hoort meteen uit welke streek iemand komt.

En al spreken de meeste Eindhovenaren prima ABN (en tegenwoordig steeds vaker ook prima Engels, dankzij alle internationale ontwikkelingen in de stad), het is eigenlijk hartstikke leuk om meer te weten over Eindhovense woorden en uitdrukkingen. Die vind je binnenkort overzichtelijk in deze rubriek. De meest voor de hand liggende term geven we alvast weg: Houdoe hè..!

Tips en bezienswaardigheden

Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression