kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1

Pionieren 2.0. in stadsdeel Strijp

Het meest interessante stukje van de wijk Strijp in Eindhoven is Strijp–S. Innovatie is hier altijd al leidend geweest. Dit voormalige industriële Philipsterrein was de plek voor revolutionaire uitvindingen als de cd, dvd, televisie, radio, röntgentechnologie en zelfs elektronische muziek.

Tegenwoordig maakt dit markante stukje Eindhoven wederom furore als voorbeeld van vooruitstrevende herontwikkeling. Maar met één significant verschil; wat voorheen bekend stond als de hermetisch afgesloten ‘Verboden Stad’ is nu juist een dynamische smeltkroes van wonen, werken en recreëren. Door middel van samenwerking, kruisbestuiving en kennisoverdacht geven ondernemers, inwoners en culturele instellingen er vorm aan een nieuwe toekomst. Pionieren 2.0.

Eindhoven_Strijp_S_by_night_04.jpg

Strijp
Naast Strijp–S liggen Strijp–R  en Strijp–T (alle terreinen zijn vernoemd naar de medeklinkers in het woord STRIJP). Ook daar komt de bedrijvigheid op gang. Met name (bekende) Dutch designers - zoals Piet Hein Eek (R) en Kiki & Joost (T) – nemen de oude fabriekspanden in hergebruik als atelier, studio, werkplaats, showroom of winkel.

Eindhoven_Strijp_S_-_Glasgebouw.jpg

Strijp R
Op Strijp R werden na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal beeldbuizen geproduceerd door Philips. Glasovens, fabriekshallen voor keramische producten en voor de persglasfabriek domineerden het terrein. Die sfeer blijft behouden door middel van herontwikkelde gebouwen, historische relicten, hergebruikte oude materialen en veel oude bomen uit de tijd van Frits Philips, de laatste naamgenoot die nog aan het roer stond van de multinational.

Woningen
Uiteindelijk moet er een nieuwe wijk met ongeveer 500 woningen komen. De bouw daarvan verloopt in fases. Op Strijp–T zijn nog voormalige Philips-onderdelen actief en dat blijft de komende jaren zo. Over een nieuw bestemmingsplan voor dat terrein wordt pas nagedacht als Strijp–S helemaal klaar is.

Stadswandeling Strijp S
Verken Strijp-S met een gids die je alles vertelt over deze wijk, een voormalig Philips-industriegebied,  nu een dynamisch woon- ,werk- en winkelgebied met volop gezellige cafe's en restaurants met gezellige terrasjes. Bekijk het Veemgebouw, prachtig voorbeeld van funcionele architectuur. Let op de klok op het klokgebouw: in plaats van cijfers zie je de letters P H I L I P S.
* Duur van de wandeling is 1,5 uur
* Reserveer nu en betaal later
* Annulering mogelijk tot 24 uur van te voren

Boek hier de wandeling door Strijp S  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone