kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3

Stadsdeel met de leukste multiculturele smeltkroes

Hoewel Woensel officieel in twee verschillende stadsdelen is verdeeld (Woensel-Zuid en Woensel-Noord), spreken we hier voor het gemak over één gebied. Een enorm groot gebied weliswaar, dat het grootste deel van Eindhoven-Noord beslaat. Hier wonen ruim 110.000 inwoners, bijna de helft van het totale inwonersaantal van Eindhoven.

Het is dan ook logisch dat Woensel vooral uit veel woonwijken bestaat. Zuid kent er 3 (Oud-Woensel, Erp en Begijnenbroek), inclusief 16 buurten. Noord telt 4 wijken: Ontginning, Achtse Molen, Aanschot en Dommelbeemd. Daaronder vallen weer 21 buurten. Omdat Woensel voornamelijk een woonbestemming heeft, zijn hier naar verhouding minder bezienswaardigheden te spotten dan in andere Eindhovense stadsdelen. Toch is het zeker de moeite waard om eens de noordelijke richting van de stad in te gaan.

Eindhoven_Oud-Woensel_01.jpg

Kruisstraat
Sowieso vanwege de Kruisstraat en bijbehorende Woenselse Markt, het leukste gedeelte van Woensel, zo niet een van de leukste delen van Eindhoven. En zonder twijfel het meest multiculturele deel van de stad. Deze smeltkroes bruist altijd en het is er een komen en gaan van allerlei type mensen. Hier vind je bijvoorbeeld een Turkse groentewinkel, een Surinaamse Rotishop, een Italiaanse broodjeszaak, een Aziatische supermarkt, maar ook de Woenselse bakker en verschillende supermarkten.

Eindhoven_Kruisstraat_06.jpg

Markt
Op de Woenselse markt is elke zaterdag een uitgebreide (levensmiddelen)markt waarbij de vele kraampjes heel dicht op elkaar staan. Dat creëert een knusse bedrijvigheid waar bijkletsen net zo belangrijk is als lekker eten. Veel Eindhovenaren noemen deze markt dan ook ‘de gezelligste van de stad’. Eigenlijk is het een uitje op zichzelf (zie ook de rubriek Markten).

Oude Toren
Maar Woensel kent meer redenen voor een bezoekje. Bijvoorbeeld vanwege de Oude Toren, het enige overblijfsel van de middeleeuwse Sint-Petruskerk. Op de gelijknamige, overigens prachtig onderhouden, begraafplaats ligt Frits Philips begraven; de laatste stamhouder die nog aan het roer stond van het befaamde familiebedrijf. Het (laatste) voormalige hoofdkantoor van Philips ligt overigens iets verderop, aan de Boschdijk, in Woensel-Zuid en is nog steeds een futuristisch gebouw te noemen. Het is een hangend kantoorgebouw met 12 verdiepingen en opmerkelijke verlichting (zoals het Philips betaamt).

Het Airborne-monument op de kruising van de Airbornelaan en de John F. Kennedylaan herdenkt de bevrijding van Eindhoven door de 101st Airborne Division en het Tweede Britse Leger op 18 september 1944. Hier wordt elk jaar op dezelfde datum een plechtige ceremonie gehouden, in combinatie met een defilé op en rond het 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven.

Natuur
Ook vind je in Woensel verrassend veel groen, waaronder het grote Henri Dunantpark, het Dommeldal en Eckartsebos (deels ook Tongelre) en landgoed Eckartdal; een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking en tegelijkertijd een vrij toegankelijk natuurgebied.

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_06.jpg

Wil je liever winkelend wandelen, dan ben je op je plek bij Winkelcentrum Woensel, ook wel WoensXL genoemd. Grotendeels overdekt, dus ook met slecht weer een prima uitstapje. Meer informatie vind je bij de rubriek Winkelcentra.

Eindhoven_Winkelcentrum_Woensel_03.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.