indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazza

Bijzondere boerderijen en natuur

In het stadsdeel Tongelre in Eindhoven liggen twee wijken die samen 10 buurten tellen: Oud-Tongelre en De Laak. Dit stadsdeel is rond de kern ’t Hofke ontstaan en dat centrale deel fungeert nog steeds als zodanig. Een hof is het echter nooit geweest. Aan ’t Hofke is het oude raadhuis van Tongelre - nu een buurthuis - uit 1911 een van de meest markante gebouwen.

Verder vind je in Tongelre een van de oudste, nog bestaande boerderijen van Eindhoven, waarvan de balkenconstructie uit 1583 stamt. De buitenkant is echter ‘nieuwer’, uit de 18e eeuw. Omdat ook Tongelre oorspronkelijk een dorp was, ligt ook hier een kerk: de Sint-Martinuskerk, een neogotische driebeukige kruisbasiliek uit 1891 met een voorgevel die sterk doet denken aan die van de gelijknamige kathedraal in het Franse plaatsje Tours. Inclusief roosvensters, waterspuwers en een tableau van Makkumer aardewerk met de legende van Sint Martinus.

Eindhoven_Wasven_03.jpg

Boerderij
Een andere bekende boerderij in Tongelre is de (uiteraard) Philipsboerderij, onderdeel van natuurgebied ’t Wasven dat rond 1850 aangelegd werd als kasteeltuin van het afgebroken ‘Hofken van Tongelren’. De contouren van het kasteel kun je tegenwoordig wel weer zien. De Philipsboerderij is eigendom van lokale bewoners in de vorm van een stichting die er een restaurant, bakkerij en koffiebranderij exploiteert.

Eindhoven_Wasven_01.jpg

Overigens met een sterke ecologische en sociaal-maatschappelijk betrokkenheid, aangezien er zoveel mogelijk biologische streekproducten worden verkocht en alle zaken (onder professionele leiding) gerund worden door mensen met een verstandelijke beperking. Vooral in de lente en zomer worden in ’t Wasven en rond de boerderij leuke festivalletjes georganiseerd, met muziek, kunst en marktkraampjes vol lokale etenswaren en andere snuisterijen.

Eindhoven_Karpendonkse_Plas_05.jpg

Bezienswaardigheden en natuur
Een aantal andere interessante onderdelen van Tongelre zijn de Collse Watermolen, de voormalige sigarenfabriek aan de Lakerstraat uit einde 19e eeuw, de Hefbrug over het Eindhovens Kanaal uit de jaren 30 van de 20e eeuw, bierbrouwerij 'De Valk' en het daarnaast gelegen DAF Museum.

Eindhoven_Collse_watermolen_03.jpg
Eindhoven_DAF-museum_2015_01.jpg

Tongelre kent ook mooie natuur- en recreatiegebieden zoals de Karpen en de Karpendonkse Plas en natuurzwembad de IJzeren Man. In het Eckartse Bos en aangrenzende Dommeldal vind je heel afwisselende flora en fauna.

Eindhoven_IJzeren_Man_05.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.