Culturele hotspots en opmerkelijke bouwwerken
Vanuit het centrum van Eindhoven loop je in zuidoostelijke richting het stadsdeel Stratum binnen, dat grenst aan Gestel. Stratum bestaat uit drie wijken (Oud-Stratum, Kortonjo en Putten) waar ook weer 22 buurten onder vallen. Veel benamingen in Stratum verwijzen naar oude gehuchten of boerderijen die tot het oorspronkelijke agrarische dorp behoorden, voordat dit bij Eindhoven werd getrokken.
Van de historische sigaren- en textielindustrie uit de tweede helft van de 19e eeuw is niets meer te zien, maar er zijn nog twee grote bedrijven te vinden in Stratum: de fabrieken van vrachtwagenfabrikant DAF en een zuivelfabriek van Campina (niet meer in bedrijf). Voor heel specifieke liefhebbers misschien leuke trekpleisters, maar de meeste bezoekers zullen Stratum vooral bezoeken vanwege een aantal culturele hotspots, zoals het Parktheater en Muziekkiosk Wim van Doorne in het Stadswandelpark.
Joriskerk
Een andere bezienswaardigheid is de monumentale St.-Joriskerk uit 1885. Deze neogotische kruisbasiliek is ontworpen door architect Hendrik Jacobus van Tulder (behalve de toren, die pas 26 jaar later de kerk vervolmaakte). De kerk heeft nog een orgel uit 1932, inclusief onderdelen van de voorganger uit 1913. Het interieur van de kerk is nagenoeg spik en span.
Witte Dorp
Een wijk in Stratum verdient een bijzondere benoeming: het Witte Dorp. Zelfs als je nog nooit van deze buurt hebt gehoord, zie je in een oogopslag hoe speciaal de eenheid in deze omgeving is. Alle huizen zijn volledig spierwit geschilderd en gebouwd door architect Willem Dudok tussen 1937 tot 1939, in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Inmiddels is het een Rijksmonument. Het Witte Dorp is ook een van de buurten die door de jaarlijkse Lichtjesroute aangedaan wordt. Extra bijzonder in de eerste dagen van de herfst dus.
Bezienswaardigheden
Een andere opmerkelijk bouwwerk in Stratum is de nieuwe Watertoren aan de Anton Coolenlaan uit 1970. De drie opvallende witte bolvormige waterreservoirs op 43,45 meter hoogte zijn een ontwerp van architect Wim Quist. Met elk 500 m³ inhoud behoren de bollen samen tot de grootste watertoren van Nederland.
Wie zijn bezoek aan Eindhoven (ook) aan sigarenfabrikant en museumoprichter Henri van Abbe wil wijden, vindt in Stratum zijn grafkapel aan de Roostenlaan. Dit bakstenen Rijksmonument uit 1935 is ontworpen door A.J. Kropholler voor de hele familie Van Abbe. Henri is bijgezet in 1940.
Vanuit de Roostenlaan gaat Stratum over in een aantal oude eikenbossen, waaronder het landgoed Eikenburg. Iets verderop liggen de Stratumse Heide en aansluitend de Groote Heide, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.
Stratumseind
Wie zichzelf nog te jong en hip voelt voor wandelen door de natuur, blijft in Stratum beter wat dichter bij de andere kant van het stadsdeel, grenzend aan het centrum. Hier ligt namelijk het Stratumseind, een straat van 225 meter lang met alleen maar cafés, dancings en eettentjes naast elkaar. Hier barst het uitgaansgeweld los op donderdag- (vooral studenten), vrijdag- en zaterdagavond. Het wordt daarom ook weleens de langste uitgaansstraat van Nederland genoemd.