indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3

Dorps van oorsprong met eigenzinnige winkels

In het zuidwesten van Eindhoven ligt stadsdeel Gestel, dat bestaat uit drie grote woonwijken (Rozenknopje, Oud-Gestel en Oud Kasteel) die weer onderverdeeld zijn in 12 verschillende buurten. Dit stadsdeel wordt door de lange, centrale Hoogstraat verbonden met het centrum van Eindhoven.

Het eerste deel van de Hoogstraat (tot de kruising met de binnenring) en de parallel gelegen Gestelsestraat in Eindhoven kennen veel karakteristieke winkels, met een eigenzinnig aanbod in de categorieën vintage, design, (kinder)kleding en speelgoed, natuurproducten, muziek en computergames. Erg leuk om vanuit de binnenstad dus eens doorheen te lopen en je te laten verrassen.

Eindhoven_Gestel_01.jpg

Dorp
Omdat Gestel van oorsprong een dorp was dat pas in 1920 bij Eindhoven kwam, herken je met name in het gedeelte binnen de ring nog veel oude dorpselementen. Hier woonden vroeger vooral arbeiders die in Eindhoven werkten en ’s avonds in Gestel samenkwamen in (nog steeds bestaande) cafés zoals het Rozenknopje en de Gouden Bal (naar eigen zeggen de oudste kroeg van Eindhoven).

Eindhoven_Hoogstraat_02.jpg

In het dorp zelf lagen echter ook verschillende fabrieken en zodoende kreeg Gestel in 1866 een stationnetje aan de spoorlijn tussen Eindhoven, Valkenswaard en het Belgische Hasselt. Dat gebouw staat nog steeds halverwege de Hoogstraat, met een kunstwerk bestaande uit oorspronkelijke treinrails. 

High Tech Campus
Nu kent Gestel een heel andere economische hotspot, de High Tech Campus, ook wel trots de ‘slimste vierkante kilometer van Europa' genoemd. Hier is sinds 1998 een bedrijvig gebied ontstaan waar gerenommeerde wereldspelers als Philips, ASML, NXP en tientallen andere bedrijven gevestigd zijn. De focus ligt op research en development, innovaties en kennisdeling. Op de High Tech Campus werken veel internationale kenniswerkers uit de hele wereld. Zodoende vind je op The Strip, de centrale ‘straat’ op deze campus, veel restaurantjes met internationale keukens zoals Indiaas en Amerikaans (jawel, ook een Starbucks).

Bovendien ligt de High Tech Campus in een verrassend groene omgeving met uitzicht op een grote vijver waar je vanaf heerlijke ligbedden op een vlonder naar kun staren. Het natuurlijke karakter van de High Tech Campus sluit mooi aan op de naastgelegen Genneper Parken

Eindhoven_High_Tech_Campus_10.jpg

Nog een paar cijfers: Gestel telt 4 rijksmonumenten (waaronder de Genneper watermolen, 37 gemeentelijke monumenten en 1 historisch gebied (de Schrijversbuurt). En ter afsluiting een leuke tip: ben je toevallig rond het begin van de lente in Eindhoven, dan ben je mooi op tijd voor Gestels Hoogtij: elke eerste zondag in de lente (dus rond 21 maart) slaan ondernemers, kunstenaars, muzikanten en bewoners de handen in elkaar en organiseren een charmant straatfeest waarbij winkels hun waar buiten uitstallen, horeca gezellig eetkraampjes neerzet en live optredens organiseert, ateliers en bedrijfjes open huis hebben en bewoners een rommelmarkt houden.

Eindhoven_Genneper_watermolen_02.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone