indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1

Het oudste gedeelte van Eindhoven

Het centrum van Eindhoven is het oudste gedeelte van de stad. Grofweg loopt dit gedeelte van de campus van de Technische Universiteit, via het Philips stadion langs De Bergen, voorbij het Parktheater en het Van Abbemuseum, door het winkelgebied in de binnenstad tot aan het treinstation.

Hier zit een groot aantal toeristische trekpleisters gezellig en gemakkelijk op loopafstand bij elkaar. Vermengd met leuke boetiekjes, de betere winkelstraten en winkelcentra met alle denkbare high street ketens (twee grote filialen van de H&M, een grote Primark, een grote Zara en Mango, etc.) en bijzondere horecazaakjes. In die laatste categorie komen er in rap temp steeds meer interessante en aparte concepten bij, zoals een salad bar, een stadsbrouwerij, koffiebranderij en speciale ontbijtzaakjes. Zie voor specifieke tips hierover de rubriek ‘Eten en drinken’.

Eindhoven_Markt_04.jpg

Simpel gezegd kent het centrum van Eindhoven vier gebieden die een specifieke benoeming verdienen: de binnenstad (waar de meeste winkels en verschillende horecazaken te vinden zijn), het Stationsplein + de Dommelstraat, de Bergen en aangrenzend het Wilhelminaplein. Eerstgenoemde komt uitgebreider aan bod in verschillende andere rubrieken. De andere 3 gebieden lichten we hier toe.

Eindhoven_Centrum_023.jpg

Stationsplein
Het Stationsplein ligt – zoals de naam al doet vermoeden – vlakbij (tegenover) het station. Hier zijn verschillende horecazaken rond de grote Pathé bioscoop gevestigd; restaurants (van een Argentijns steakhouse tot Aziatische wokmaaltijden en sushi), grand cafés en dancings. Vanaf de bioscoop loopt een bruisende straat richting poptempel De Effenaar, de Dommelstraat, waar je ook veel restaurants uit alle werelddelen (Mexicaans, Spaans, Grieks, Italiaans) vindt en een speciale cocktail-lounge-bar (Mundial). Bij Mundial maken ze van je verse cocktail echt een kunstwerk en diezelfde kwaliteit en creativiteit zie je terug in het interieur. Lees meer over Mundial in dit artikel.

Eindhoven_Dommelstraat_2015_01.jpg

De Bergen
De Bergen ligt aan de andere kant van de binnenstad en bestaat uit drie historische, charmante straten: de Grote Berg, de Kleine Berg en de Bergstraat. Met een apart en divers aanbod van boetieks, restaurants, snuisterijenwinkels, cafés (voor cocktails ga je hier naar de Mini-bar, een grappig klein zaakje) en knusse terrasjes in de zomer. Sommige zaken hebben ook een pittoreske binnentuin. Vanaf de Kleine Berg kun je een aantal zijstraten inlopen, waar tussen de statige woonhuizen ook hier en daar een leuke winkel te vinden is. Meer over De Bergen lees je in dit artikel.

Wilhelminaplein
Die zijstraten komen uit op het Wilhelminaplein, een sfeervolle ruimte met een aantal restaurants, lunchrooms, hotels en cafés met ruime terrassen. Hier is het in de weekenden en op vrijdagmiddagen meestal bomvol, zeker bij goed weer want je zit hier de hele dag lekker in het zonnetje. Bij het centraal gelegen café Wilhelmina worden ook vaak (live) muziekavonden georganiseerd, waarbij blues, rock en jazz de boventoon voeren.

Eindhoven_Wilhelminaplein_02.jpg

Elke zaterdag kun je van 10.00 tot 16.00 uur op het Wilhelminaplein naar de Duurzame Weekmarkt Eindhoven, waar je biologische fair trade producten kunt halen als brood en gebak, groente, fruit, delicatessen, vlees en eieren, kaas van geit en koe, soep met brood, plantaardige vormgeving en viltkunst.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven Promo