kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1

Witte Dorp: frisse en architectonische blikvanger

In deze rubriek besteden we bij de wijk Stratum al even kort aandacht aan het Witte Dorp. Maar dit deel van Eindhoven is bijzonder genoeg om wat uitgebreider bij stil te staan, én om tijdens je bezoek aan Eindhoven een leuke wandeling doorheen te maken. Die natuurlijk nog leuker is met wat achtergrondinformatie.


Eindhoven_Witte_Dorp

Overigens heet het Witte Dorp in Eindhoven officieel niet zo, maar Tuindorp. In de volksmond wordt dit stadsgedeelte echter al decennia Witte Dorp genoemd vanwege de alom heersende kleur van de woningen. De buurt is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen in de 'moderne' stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, door de architect Dudok. In totaal 265 woningen van verschillende grootte zijn hier in één ontwerp gevat. Vanwege het vooruitstrevende ontwerp en de historische achtergrond is het Witte Dorp tegenwoordig (grotendeels) een beschermd stadsgezicht en daarnaast een Rijksmonument (de hele wijk).

Eindhoven_Witte_Dorp_dudok

De huizen in het Witte Dorp zijn anno 2015 nog steeds opmerkelijk en eigentijds, vanwege de strakke en zakelijke vormgeving in combinatie met de helderwitte kleur en grote open ramen. Als geheel oogt dit stukje Eindhoven als een frisse en architectonische blikvanger tussen de industriële arbeidershuisjes die in de rest van Eindhoven de boventoon voeren. Tegenwoordig zijn de huizen dan ook erg gewild bij vooral jonge gezinnen en tweeverdieners, ook vanwege de handige ligging dichtbij het centrum en tegelijkertijd pal naast de binnenring.

Eindhoven_Witte_Dorp

Leuk detail: het verhaal luidt dat de straten in het Witte Dorp allemaal vernoemd zijn naar heiligen omdat hier van origine juist de niet-katholieke medewerkers van Philips woonden. Al blijft het onduidelijk of dit inderdaad de achterliggende gedachte was. Een ander saillant weetje is dat veel woningen in deze buurt in de beginjaren leeg bleven omdat de huren erg hoog waren voor die tijd, namelijk veertig gulden per week. Bovendien werd het moderne ontwerp toen niet erg gewaardeerd.

Eindhoven_Witte_Dorp_dudok

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.