kerst-eindhoven-1eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouw

Natlab - verzamelplaats en proeftuin voor cultuur en design

Een iconisch gebouw op Strijp–S in Eindhoven is het Natlab; voorheen Philips Natuurkundig Laboratorium, nu gerenoveerd en het decor voor filmhuizen, theatervoorstellingen, exposities en moderne experimenten.

Een toepasselijke nieuwe bestemming, aangezien in het Natlab vroeger baanbrekende uitvindingen het levenslicht zagen zoals het cassettebandje, de cd en zelfs de elektronische (house)muziek. Dat het pand nu dienst doet als verzamelplaats en proeftuin voor cultuur en design is dan ook volkomen logisch.

Eindhoven_Natlab_05.jpg

Tegenwoordig huizen in het Natlab vier verschillende organisaties: film- en theaterhuis Plaza Futura, onderzoeksinstelling Baltan Laboratories, BROET filmstudio en het Architectuurcentrum. Je vindt er vijf filmzalen, een theaterzaal, twee expositiezalen, een filmstudio, een laboratorium voor kunst, media en wetenschap en een café-restaurant met terras in de zomermaanden.

Eindhoven_Natlab_04.jpg

Buitenfilm
Tijdens de zomermaanden brengt Plaza Futura om de hoek van het terras twee keer per week de buitenfilm (zodra het donker wordt). Je kunt dan helemaal gratis in de buitenlucht film kijken op een groot scherm, waarbij populaire films uit het afgelopen seizoen of cultklassiekers op het programma staan. Wel handig om zelf een klapstoeltje mee te nemen, want het is altijd druk. En houd op de dag van een buitenfilm social media goed in de gaten, want bij slecht weer gaat het uiteraard niet door.

Eindhoven_Natlab_01.jpg

Gebouw
Kortom; in het Natlab kun je je benodigde portie (culinaire) cultuur wel vinden. Bovendien is het pand zelf, van architect Dirk Roosenburg, een blikvanger in het straatbeeld. De opvallende uitstekende gevel en brede trappen wekken meteen je nieuwsgierigheid en eenmaal binnen kun je je vergapen aan mooie ruimtes en authentieke materialen, zoals terrazzovloeren.

Links van de ingang vind je nog een leuke visuele traktatie: de ‘crystals’ van Daan Roosegaarde (inderdaad, die van het Van Gogh fietspad). Of, zoals de designer/uitvinder/kunstenaar ze zelf noemt: ‘Lego from Mars’. Deze witte kunststof steentjes bevatten led lichtjes die feller worden als je ze aanraakt. Je mag ermee spelen, woorden vormen, stapelen of andere creatieve dingen mee doen. Want, zoals Roosegaarde ooit zei: delen is het nieuwe hebben.

Eindhoven_Natlab_03.jpg

Natlab
Kastanjelaan 500, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.