eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-piazza

Marathon Eindhoven

De Marathon Eindhoven is al jaren het grootste sportevenement van de provincie Noord-Brabant. De marathon wordt gehouden op de tweede zondag in oktober en is al jarenlang een groot sportfeest in Eindhoven, met ruim 25.000 deelnemers op de diverse afstanden en meer dan 200.000 toeschouwers langs de kant. Muzikale klanken van bandjes en dj's langs de route en in de kroegen zorgen elk jaar voor een geweldige sfeer tijdens deze stadsmarathon. In 2023 vindt de 39e editie plaats van de Eindhoven Marathon op zondag 8 oktober.

Eindhoven_Marathon

De marathon van Eindhoven is, na die van Rotterdam en Amsterdam, de grootste marathon van Nederland. Deelnemers komen van over de hele wereld, maar de wedstrijd is vooral populair bij lopers uit België. Het vlakke, brede en sfeervolle parcours leidt al jaren tot snelle eindtijden met tijden onder de 2 uur en 6 minuten en een erg goede beoordeling door de deelnemers.

De ASML Eindhoven Marathon bestaat uit verschillende onderdelen, op zaterdag 7 en zondag 8 oktober. Zaterdag zijn er wandeltochten (Urban Walk) met een afstand van 12 of 20 kilometer. De start van de hele marathon is zondag om 10.00 uur vanaf de Mathildelaan. Om 14.00 uur klinkt het startschot voor de deelnemers aan de halve marathon, met ruim 10.000 lopers traditioneel het onderdeel met de meeste deelnemers. Daarnaast zijn er nog wedstrijden over 10 kilometer, de City Run (4,5 km) en voor de jongste deelnemers de Mini Marathon (1,5 km).

Eindhoven_Marathon

Opzwepende, muzikale klanken van diverse bandjes, DJ’s en blaaskapellen rondom het parcours, zorgen voor een hoop gezelligheid in de Eindhovense binnenstad. De lopers worden in een constant ritme gestimuleerd en aangemoedigd en zowel deelnemers als het publiek kunnen sfeervol genieten! Vooral de passage op het Stratumseind met het enorme aantal toeschouwers en het bruggetje op het eind (ook wel ‘de Alpe d’Huez van Eindhoven’ genoemd..) bezorgt menig deelnemer kippenvel en een blijvende herinnering.

Eindhoven_Marathon_stratumseind

Historie
De eerste edities van de marathon in Eindhoven vonden in 1959 en 1960 plaats onder de naam Lichtstad Marathon. Hieraan deden slechts 50 à 60 lopers mee. Marathonwedstrijden voor vrouwen bestonden er in die tijd nog niet. In 1982 kwam de marathon terug in Eindhoven vanwege het 750-jarig bestaan van de stad. Het was bedoeld als eenmalig evenement, maar op verzoek van de enthousiaste lopers werd het een terugkerend evenement. Tot 1990 werd de marathon in de even jaren georganiseerd, sindsdien is het een jaarlijks evenement. In 2015 liepen de 2500 deelnemers aan de hele marathon voor het eerst de 42 kilometer en 195 meter in één ronde door de stad. Voorheen liepen zij twee rondes van 21,1 kilometer.

Meer informatie over deelname, routes en het programma op de website van Marathon Eindhoven.

(foto's Albert van den Boomen)

Eindhoven_Marathon

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone