eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4

De Berenkuil: legitiem decor van graffiti en streetart

Normaal gesproken gruwt een echte graffiti-artiest ervan om op een aangewezen plek zijn kunsten op de muur te zetten. De Berenkuil in Eindhoven is daarop een van de weinige uitzonderingen.

De Berenkuil is de benaming voor een aantal fietstunneltjes die onder het kruispunt van de Eindhovense binnenring en de A270 naar Helmond door lopen en in een kuil bij elkaar komen. De muren van de tunneltjes en de muren om de kuil zelf zijn al tientallen jaren het – legitieme – decor van streetart in vele vormen, zoals graffiti en tagging.

Eindhoven_Berenkuil_2015_02.jpg

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar zelfs de grootste leken op het gebied van streetart moeten bekennen dat hier vaak echte kunstwerken te zien zijn. En, zoals dat hoort, altijd maar van tijdelijke aard. Dus grijp zeker je kans als je in Eindhoven bent, want een pronkstuk kan morgen zomaar overgespoten zijn.

Eindhoven_Berenkuil_2015_01.jpg

Step in the Arena
Sinds 2010 krijgt de Berenkuil extra cachet als hotspot voor graffiti-artiesten dankzij het driedaagse evenement Step in The Arena. Georganiseerd door jongerencentrum Dynamo en in krap vijf jaar uitgegroeid tot een gerenommeerd festival waar niet alleen steeds meer toeschouwers, maar vooral ook internationale artiesten met grote allure naartoe komen (nog net geen Banksy, maar het scheelt niet veel).

Het leuke van Step in The Arena is dat je tijdens het evenement ziet hoe het eindresultaat tot stand komt. Tientallen artiesten (al mogen amateurs hier en daar ook meedoen) werken dan aan nieuwe pieces en het is erg interessant om dat proces tijdens drie dagen te volgen.

Eindhoven_Berenkuil_2015_03.jpg

Ondertussen draait een dj leuke plaatjes, kun je bij verschillende eettentjes een hapje en drankje doen, of (bij mooi weer) lekker op het gras het overzicht bewonderen. De uiteindelijk werken blijven over het algemeen wel een klein jaar op de muren staan, totdat de nieuwe editie in zicht komt en de organisatie weer alle muren zwart verft voor de aankomende lichting. Gratis toegankelijk, overigens. Step in The Arena vindt jaarlijks begin juni plaats in Eindhoven. Kijk in de Agenda voor de datums waarop Step in the Arena plaatsvindt in de Berenkuil.

Eindhoven_Berenkuil_2015_05.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
22-04-2022

Wouter | Heel mooi om te zien! Weet iemand wie de maker is van de varkenskoppen zoals op de tweede foto boven de groene letters? Heb er meerdere gezien afgelopen zaterdag.

24-03-2022

Thomas | Het was een erg leuke ervaring om naar de Berenkuil te gaan. Ik raad het zeker om er een keer naartoe te gaan.GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.