indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1

GLOW: artistieke lichtinstallaties door Eindhoven

Met ruim 700.000 bezoekers is lichtkunstfestival GLOW het grootste evenement van Eindhoven. In 2023 is de achttiende editie van het lichtfestijn van 11 tot en met 18 november. Zo’n dertig kunstenaars bieden met lichtinstallaties, sculpturen, projecties en performances de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad. 

Een grote mensenmassa (ruim 700.000 bezoekers..)  is in de loop der jaren onlosmakelijk verbonden met GLOW dat van 11 tot en met 18 november 2023 op de agenda staat. Het thema voor dit jaar is 'The Beat'. Lichtkunstwerken staan dit jaar op o.a het 18 Septemberplein, de Emmasingel, het Wilhelminaplein, de Prins Hendrikstraat, de Heilige Geeststraat, de Elzentlaan en de Bilderdijklaan. En het Anne Frankplanstoen. Lichtprojecties zijn bij de Paterskerk en de Catharinakerk.

Fotoalbums
GLOW 2013GLOW 2014  - GLOW 2015

Elk jaar een ander thema
Het thema voor 2019 was 'Living Colors' en voor 2018 'Shadows & Light'. Geen licht zonder schaduw, geen afbeelding zonder inhoud. Het thema voor 2017 was The Source, de bron van licht. In 2016 was het thema City & Science. In 2015 vierde GLOW zijn tiende verjaardag en was het thema Natuur & Architectuur, waarbij natuurlijke lichtverschijnselen de inspiratiebron waren voor de kunstenaars. Lichtverschijnselen als het noorderlicht, de regenboog, een sterrenhemel of de bliksem. Op het Stadshuisplein werd het jubileum gevierd met muziek, hapjes en drankjes onder de lichtbogen van De Cagna, een populaire ‘klassieker’ die al meerdere malen tijdens GLOW in Eindhoven te bewonderen was. 

Eindhoven_Glow

GLOW 'normaal'
Bezoekers lopen tijdens GLOW een route van ongeveer 5 kilometer langs zo'n 30 lichtkunstwerken. Op de route staan verschillende soorten lichtprojecten; innovatieve en unieke projecten, werk van jonge talenten, duurzame projecten die awareness creëren en een aantal grote highlights. 

Eindhoven_glow-2016

Gratis
Waar GLOW zeventien jaar geleden begon als experimenteel evenement, is het inmiddels uitgegroeid tot een breed publieksvriendelijk festival waar tienduizenden mensen op afkomen. Van 35.000 bezoekers bij de allereerste editie naar een record van 740.000 bezoekers in 2017. Het lichtkunstfestival is grotendeels gratis toegankelijk.

Eindhoven_Glow_59.jpg

Bezoekers zien hier projecten waarin ingenieurs, designers, wetenschappers en kunstenaars (samen)werken aan vernieuwende lichtconcepten, -technieken en inzichten. Daarin komen actuele thema’s aan bod als licht en energiebesparing, licht en emotie, licht en gezondheid en LED-verlichting.

Eindhoven_Glow_2016-ivo-schoofs

GLOW Specials
Nieuw in 2015 waren de GLOW Specials: projecten met een speciaal tintje, waar je in de meeste gevallen een entreekaart voor nodig hebt. Daarnaast werd de GLOW Run Eindhoven voor het eerst georganiseerd. Een fun run van 5 kilometer over het parcours van Glow, waarbij de (2500) deelnemers waren gekleed in een shirtje met lichtgevende opdruk en zelf zoveel mogelijk andere lichtgevende attributen droegen. Zo gingen de deelnemers als een lint van licht door de stad. Ook in 2019 werd het lichtkunstfestival afgesloten met een GLOW Run.

Meer informatie over de plannen en het programma van GLOW 20202 vind je op de website van GLOW Eindhoven.

Eindhoven_Glow_2016_michael-suk


Eindhoven_Glow_54.jpg


Eindhoven_Glow_2016

Eindhoven_Glow_2016

Eindhoven_Glow

Bekijk ook de video met de timelapse van GLOW 2015:

GLOW Eindhoven 2015

Timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.