kerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3

Dutch Design Week 2023

Eindhoven kent een aantal gerenommeerde events. Een van de koplopers is de jaarlijkse Dutch Design Week (DDW), het grootste design-evenement van Noord-Europa met ruim 300.000 bezoekers. In 2023 vindt de tweeentwintigste Dutch Design Week plaats van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober. 

Eindhoven_ddw-dutch-design-week

DDW in coronatijd
De Dutch Design Week was in 2020 en 2021 in zijn oorpronkelijke vorm niet mogelijk door het coronavirus. Normaal trekt het event zo’n 350.000 nationale én internationale bezoekers, waarbij de Graduation Show van de Design Academy en de Dutch Design Awards grote publiekstrekkers zijn. In plaats daarvan koos de organisatie voor kleine presentaties, in zo’n dertig ateliers, studio’s en andere plekken, verspreid over Eindhoven. Naast de studio-exposities konden bezoekers ook virtueel deelnemen aan het designfestival. In 2022 was er weer een 'normale' versie van de DDW.

Eindhoven_design-ride-ddw

DDW 2023
De Dutch Design Week omschrijft zichzelf als ‘de verbindende factor tussen design, technologie, mensen en disciplines’. De onderscheidende focus (ten opzichte van andere design events) zit in de sterke toekomstblik gericht op experiment, vernieuwing, cross-overs en jong talent. Elk jaar zijn er zo'n 2.600 ontwerpers en ruim 300 evenementen verspreid over bijna 120 locaties in de hele stad. Het thema in 2023 is 'Picture this'. In 2022 was het 'Get Set'. "Get Set betekent dat wij - als ontwerpers, als burgers - de juiste mentaliteit moeten krijgen", vertelde Miriam van der Lubbe, Creative Head van DDW. "Om samen veranderingen door te kunnen voeren, moeten we echt de juiste mindset krijgen."

Hotspots
Strijp-S (met het Klokgebouw, de Microlab Hall en het Ketelhuisplein) en de Witte Dame in het centrum van Eindhoven zijn normaal de twee grootste hotspots tijdens de DDW in Eindhoven. Interessant om te bezoeken zijn zeker ook de Graduation Show van de Design Academy, dit jaar te zien in de centraal gelegen Microtuin, de open ateliers in Sectie-C aan de Daalakkersweg, de Kazerne aan de Paradijslaan, de presentatie van de Dutch Invertuals aan de Fuutlaan en die van Piet Hein Eek aan de Halvemaanstraat op Strijp-R. Een nieuwe naam op de DDW-kaart is WEST, waar op locaties als het Evoluon (hosted by Next Nature) en Plan-B veel verschillende expo’s te bezoeken zijn.

Eindhoven_DDW_2015_-_01.jpg

Programma
Het programma biedt altijd een mix van nieuw talent, gevestigde namen en gerenommeerde bureaus. Met exposities, lezingen, productlanceringen, seminars, netwerkbijeenkomsten, debatten, prijsuitreikingen, een kinderprogramma, feesten en muziek komen alle denkbare aspecten van design aan bod.

Eindhoven_DDW_2015_-_04.jpg

Thema
Sinds enkele jaren koppelt de organisatie telkens een thema aan de DDW. Het thema van de 22e editie van de Dutch Design Week is 'Picture this'. Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW22: "Get Set kun je op veel manieren uitleggen. Natuurlijk moeten we ons voorbereiden op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, maar we moeten ook de juiste mentaliteit hebben. Slimme coalities smeden en samenwerken aan de missies en uitdagingen waarvoor we staan. Wees voorbereid en erken wat er aan de hand is in de wereld. Voel je betrokken. Maar de belangrijkste boodschap is dat mensen geactiveerd worden. Niets doen is geen optie meer. We moeten nu handelen."

Eindhoven_DDW-2017-Stretch_dutch-design-week

Het thema van de 20e editie van de Dutch Design Week in 2021 was 'The Greater Number'. In 2019 was het thema  'if not now, then when? En in 2017 'Stretch'. In 2016 was het thema ‘The making of...’, De Dutch Design Week stelde met de keuze voor dit thema het maakproces centraal en eerde de makers. Dat gebeurde onder meer door inzichtelijk te maken hoe producten en diensten die we zelf dagelijks gebruiken tot stand komen, of waar die zijn gemaakt. "Ontwerpers bedenken oplossingen, creëren innovaties, zijn vooruitstrevend, maken zaken tastbaar en functioneel. Ze kijken op een unieke manier naar hun omgeving en de wereld. “Hoe kan het anders, hoe kan het beter?” Op die vragen hebben ontwerpers steeds weer authentieke en verrassende antwoorden. Het is aan ons allemaal om deze creatieve oplossingen te omarmen en te stimuleren", aldus DDW-directeur Martijn Paulen. 

Eindhoven_DDW_2015_-_15.jpg

Vervoer
Enkele terugkerende succesvolle evenementen tijdens de DDW in Eindhoven zijn de Graduation Show van de Design Academy, de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Design Awards, de presentatie van Dutch Invertuals en de exposities in het Klokgebouw. Ook de Design Rides keren weer terug. Volvo's met een design-object op het dak vervoeren bezoekers van DDW 2022 gratis van de ene locatie naar de andere.

Eindhoven_DDW_2015_-_20.jpg

De 21-ste Dutch Design Week vindt plaats van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober 2022 in Eindhoven. Kijk voor meer informatie en het immense programma op de website van DDW. Of volg DDW via Facebook, Instagram en Twitter (#DDW22).

Eindhoven_DDW_2015_-_21.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.