indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-3eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazza

Tuna Festival, Spaanse traditie in Eindhoven

Het Tuna festival, met als hoogtepunt 'Nocha de Tuna', is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Eindhovense verenigingen Tuna Ciudad de Luz, de Tuna zanggroep uit de Lichtstad. Meestal gehouden in het tweede of derde weekend van september. Het is een weekend dat bol staat van zang en gitaarmuziek, klassieke Spaanse muziek duidelijke beinvloed door flamenco, en uiteraard met de nodige olés.


Eindhoven_Tuna-Festival-1.jpg

Tuna festival Eindhoven - Ciudad de Luz
Groepen tuna's, traditioneel gekleed in een cape, trekken door de binnenstad, luid zingend en begeleid door gitaarspel. De route is elk jaar anders, maar gaat altijd via bekende kroegen op het Stratumseind en Wilhelminaplein. Op de zaterdag strijden Tuna groepen uit Nederland, maar ook uit Portugal en Spanje voor de eerste prijs in de zang- en muziekwedstrijd.

Wat is Tuna?
Tuna is een zanggroep bestaande uit een stuk of twintig studenten, die traditionele studentenmuziek ten gehore brengen. Meestal liefdesliederen, melancholiek en droefgeestig die een verhaal vertellen over een serenade aan beminnelijke vrouwen. De traditie ontstond in Spanje waar elke faculteit zijn eigen tuna-groep had en nog steeds heeft. Deze traditie werd overgenomen door Portugal en ook door enkele landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Foto album Tuna Festival

Eindhoven_tuna_festival_eindhoven_1.jpg

Een klein beetje geschiedenis
Vrijwel tegelijk met het oprichten van univesiteiten in de dertiende eeuw in Spanje onstonden er ook tuna gezelschappen. Studenten vormden een broederschap om gezamenlijk op te komen voor hun rechten. Het was ook veiliger om als groep te reizen van de plaats waar ze woonden naar de universiteit of hun leermeester. Ze namen hun gitaar mee en zongen onderweg liefdesliederen in ruil voor onderdak en eten. Dat deden ze in kroegen of speciaal in opdracht van een rijke heer die een dame het hof wilde maken en ze werden er voor betaald.

Cape met linten
De Tuna's dragen speciale, traditionele fluwelen kleding. Een belangrijk kledingstuk is de wijde cape en een sjerp waarvan de kleur toont of de tuna een beginneling of gevorderde is. Op de sjerp het embleem van hun universiteit. De cape is versierd met wapenschildjes van steden waar de tuna is geweest. De linten die de cape sieren zijn 'trofeeën' van vrouwen die zij bezongen hebben.

Eindhoven_tuna_festival_eindhoven_3.jpg

Waarom Tuna?
Tuna is een afleiding van het woord tunate en dat betekent misdadiger, of wat vriendelijker schavuit. Studenten kregen deze naam toegedeeld omdat ze 's avonds nogal luidruchtig door de buurten trokken.

Tuna festival in Eindhoven
De Tuna beweging begon als een stunt in 1964. Een aantal studenten aan de Technische Hogeschool in Eindhoven (nu Technische Universiteit Eindhoven) een nieuwe ontgroeningsstunt hadden bedacht. De feuten moesten wat Spaanse liedjes leren en een serenade brengen aan een hooggeplaatste dame, volgens zeggen de vrouw van de toenmalige directeur van het Philips concern. Dit muziekgroepje was zo'n succes dat de studenten Tuna Ciudad de Luz oprichtten, met een knipoogje naar de Philips Lighting division.

De groep werd vervolgens meerdere malen uitgenodigd door Tuna groepen uit Madrid. Inmiddels was in Eindhoven ook een Tuniña groep voor vrouwelijke studentes. Om iets terug te doen, nodigden de Eindhovense Tuna groepen Spaanse groepen uit om naar Eindhoven te komen. En zo is in 1986 het Tuna Festival in Eindhoven ontstaan. Andere universiteitssteden volgden. Nu zijn er Tuna groepen in Tilburg, Maastricht en Leiden.

Festivals in Eindhoven
juli: Park Hilaria kermis
augustus: Brabantes dag Heeze
september: lichtjesroute
oktober: Dutch design week
november: GLOW lichtkunstfestival

Eindhoven_tuna_festival_eindhoven_2.jpgReageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven