Lichtjesroute en Bevrijding op 18 september 1944
De Lichtjesroute in Eindhoven is een eerbetoon aan de geallieerden die op 18 september 1944 als bevrijders door de Eindhovenaren verwelkomt werden. De hele stad baadde in licht omdat vrijwel iedereen een kaarsje voor de ramen had gezet of een vetpotje in de tuin. Nu is de Lichtjesroute een jaarlijks evenement dat begint op 18 september en eindigt op de tweede zondag in oktober.
Bevrijdingsdefile
Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd en de stad viert dit elk jaar met het ontsteken van het bevrijdingsvuur en het leggen van kransen bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Ook worden de lampjes van de lichtjesroute ontstoken.
Het bevrijdingsvuur wordt in Bayeux (Frankrijk) opgehaald door wielrenners afkomstig uit Eindhoven. Zij volgen de route die het geallieerde leger nam tijdend hun opmars naar de zuidelijke Nederlanden. Wanneer het vuur in Eindhoven is aangekomen volgt er een fakkeloptocht die eindigt op het Stadhuisplein. Begin oktober wordt het vuur tijdens een ceremonie in de Catharinakerk gedoofd.
Lichtjesroute
De Lichtjesroute in Eindhoven is 22 kilometer. De hele route kan het best bekeken worden met de fiets of eventueel met de auto. Het is zeer de moeite waard om in het centrum een deel van de Lichtjesroute te lopen.
De Lichtjesroute gaat door het centrum, Stratum, Strijp en Woensel. Er zijn zestig lichtornamenten in vele kleuren en vormen vrijstaand op bevestigd aan lantaarnpalen. De lichtjes gaan aan zodra de stadsverlichting aangaat. Veel van de kunstwerken staan symbool voor 'vrijheid'. Ze hebben de kleuren van de Nederlandse vlag, tonen een fakkel of de V van Victorie.
Met de fiets of de auto?
De Lichtjesroute is gratis en je kunt op elk willekeurig punt in de stad beginnen want er is geen begin en geen einde. Wanneer je de bordjes met een gloeilampje erop volgt, zul je niets missen. En dat is makkelijker te voet of met de fiets dan met de auto. De drukste dagen zijn in het weekend en vaak onstaan er verkeersopstoppingen.
Lichtjesroute een lange traditie
Al direct na de bevrijding waren de eerste herdenkingsfeesten. Aan de inwoners van Eindhoven werd gevraagd om op 18 september hun huis te verlichten en velen plaatsten een kaarsje of lampje voor het raam. Na verloop van tijd werden de lichtjes uitgebreid. Vier dagen lang brandde er 's avonds op zogenaamde Brandpunten feestelijke lampjes. In 1969, vijf-en-twintig jaar na de bevrijding hield de traditie op.
In 1984 kwam er een nieuwe lichtjesroute. Bedrijven gaven financiële steun en vrijwilligers werkten aan de ornamenten en de organisatie. Inmiddels zijn de gloeilampen in de ornamenten vervangen door zuinigere lampen. De route is nog altijd even kleurrijk en indrukwekkend als in het begin.
Waar en wanneer
18 september: ontsteken van het vrijheidvuur op het Stadhuisplein, gevolgd door een defile en kranslegging bij het oorlogsmonument.
18 september t/m de tweede zondag in oktober: de lampjes van de Lichtjesroute branden van zondag t/m donderdag van 19.00-22.30 uur en in het weekend tot 23.00 uur. De route kan van jaar tot jaar enigszins verschillen. Kijk op de website van stichting 18 september voor het laatste nieuws.
Lees verder: Oorlogs- en bevrijdingsmonument in Eindhoven
Volgend artikel: Glow Lichtkunstfestival in november
Vorig artikel: Brabantse Dag in Heeze