eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1

Brabantsedag Heeze met cultuurhistorische parade

Het hoogtepunt van de Brabantsedag Heeze is de cultuurhistorische parade. Een stuk of twintig wagenbouwersgroepen ontwerpen en bouwen reusachtige praalwagens. Veel leden van de bouwgroep rijden mee op de wagen tijdens de optocht. Zij zijn gekleed in de prachtigste kostuums en zorgen voor prachtig straattheater. De Brabantsedag Heeze is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt plaats op de laatste zondag in augustus.

Eindhoven_brabantsedag_2019.jpg

Brabantsedag: elk jaar een ander thema
Elk jaar is er een ander thema maar het gaat altijd over de historie van het hertogdom Brabants (inclusief het Belgische deel). De Brabantdag in Heeze is populair en je zult zeker niet alleen zijn! Op zondagochtend stroomt het dorp langzaam vol en voorafgaand aan de optocht is er volop muziek en straattheater, om half twaalf is een pre-parade en om half een gaat de grote optocht van start die twee uur duurt.

Lange traditie
Het idee van de Brabantsedag ontstond in 1957 en in 1958 was de eerste optocht in Heeze. Aanvankelijk reden in de stoet boerenkarren en lag het accent op oude ambachten. In de loop der jaren ontwikkelde het festival zich. Er kwam een centraal thema, de praalwagens werden groter en mooier en kunstzinniger. En begonnen te lijken op decorstukken van een theater waartegen zich een klein toneelstukje afspeelt. Uiteraard zijn zang, dans, grime en kleding heel belangrijk.

Eindhoven_brabantsedag_heeze_2019.jpg

De praalwagens
Voor de praalwagens worden verschillende materialen gebruik zoals metaal, hout, piepschuim en textiel. Het bouwen gebeurt in de zomermaanden, maar in feite zijn de wagenbouwers het hele jaar door actief bezig met de Brabantsedag.

Locatie
De Brabantsedag wordt gehouden in het centrum van Heeze, 13 km ten zuidoosten van Eindhoven.

Wanneer
De Brabantsedag Heeze vindt jaarlijks plaats op de laatste zondag in Augustus

Bereikbaarheid
Via de A2 afrit 34 (tussen Maastricht en Eindhoven) en via de A67 (tussen Venlo en Eindhoven).† Er zijn Heeze diverse parkeergelegenheden.

Tickets
Tickets koop je aan de kassa of online (brabantdag.nl). Er zijn ook tickets te koop voor een zitplaats op de tribune. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Vorig artikel:†Park Hilaria de jaarlijkse kermis in augustus

foto's Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone