eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-1indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttoren

Oisterwijk - Parel in 't Groen

Oisterwijk is een prima bestemming voor een dagtrip vanuit Eindhoven. Het gezellige historische centrum met monumentale panden, mooie winkels met de meest exclusieve merken, kunstgalerieën en sfeervolle café's, restaurants en terrassen, in combinatie met de schitterende bossen en meer dan 80 vennen maken het stadje perfect voor een uitstapje.

Oisterwijk wordt ook wel 'De Parel in 't Groen' genoemd. Het stadje (20.000 inwoners) is met haar 80 vennen en uitgestrekte bossen één van de opmerkelijkste natuurgebieden van Nederland, met haar ruim 6.000 terrasstoelen misschien wel het grootste terras van het land en met haar diverse exclusieve shops in een prachtig en monumentaal decor één van de meest bijzondere winkelsteden in de wijde omgeving. Wil je een wandeling of fietstocht door de natuur combineren met shoppen, kunst kijken en lekker eten en drinken, dan kan dat in Oisterwijk perfect!

Eindhoven_Oisterwijk-vennen

Stadsrechten
Oisterwijk kreeg meer dan 800 jaar geleden al haar stadsrechten, maar in de historische kern ervaar je een opvallende combinatie van het authentieke dorpse met een ondernemende stedelijkheid. Gezellige pareltjes als de eeuwenoude Linde achter het raadhuis, het Trouwlaantje of het oudste huis van Oisterwijk worden afgewisseld met mooie winkels met de meest exclusieve merken en monumentale panden.

Eindhoven_Oisterwijk

Shoppen
Heb je zin om een dagje te shoppen? Het historische centrum van Oisterwijk heeft een uniek en gevarieerd winkelaanbod. Je vindt er veel leuke boetiekjes, modespeciaalzaken, bijzondere cadeauwinkels en delicatessenzaken waarvan het water in je mond loopt. Ontdek unieke winkels als Mayke en Roomer. Kies als foodliefhebber uit het ruime aanbod van delicatessen: heerlijke broden van Bij Robèrt (van Robèrt van Beckhoven), patisserie en chocolaterie van Cerisette of Saranne en de lekkerste kazen van kaaswinkel Smaeck.

Eindhoven_Oisterwijk-saranne

Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Oisterwijk veel te bieden. Je vindt er niet minder dan tien exclusieve galerieën, waaronder Gallery van Dun, met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars, prachtig gehuisvest in de voormalige pastorie. 

Eindhoven_Oisterwijk-kunst

Hippe hotspot
Van een verlaten plek is het terrein van de voormalige Leerfabriek KVL nu een levendige en unieke hotspot voor Oisterwijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw was de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) leerfabriek – opgericht in 1916 – de grootste in heel Europa. Na jaren van voorspoed ging het aan het eind van de 20e eeuw steeds slechter met de leerindustrie, de verliezen stapelden zich op. In 2000 werd het bedrijf werd gesloten en in 2004 werd de Koninklijke Verenigde Leder failliet verklaard.

Eindhoven_Oisterwijk-stoommachine

Na een grote bodemsanering werd het hele KLV terrein herontwikkeld tot een bedrijventerrein met kantoren, horeca en nieuwbouwwoningen. Op het terrein werken inmiddels zo'n 60 bedrijven, waaronder kleine bedrijven voor creatieve dienstverlening, zoals een dansstudio, fotostudio en theaterzaal. Daarnaast enkele 'hippe' publiektrekkers zoals By Robèrt, de banketbakkerij en winkel van Robèrt van Beckhoven. Keuken Van Leer is het restaurant van Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven en zijn team. Hier geniet je van échte Brabantse gastvrijheid, ambachtelijke producten uit eigen bakkerij en herkenbare gerechten met vakmanschap bereid.

Eindhoven_Oisterwijk-robert

EKWC
Het voormalige Ketelhuis van Leerfabriek KVL is getransformeerd tot Work In Brew: een unieke locatie waar werken, eten en drinken, vergaderen, historie én een bierbrouwerij hand in hand gaan. De entree leidt je langs een 100 jaar oude stoommachine. Het EKWC (Europees Keramisch Werkcentrum) is ’s werelds meest bekende kennis- en ontwikkelcentrum voor keramiek. Kunstenaars, ontwerpers en architecten van over de hele wereld komen hiervoor naar Oisterwijk. In het gebouw van EWKC zit ook Koffiebranderij Rozema & Van Schijndel. Zij bieden koffie aan als een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om een kop koffie, een proeverij, een workshop of het samenstellen van je eigen blend.

Eindhoven_Oisterwijk-koffie

Hotel
In het U-gebouw op het KVL-terrein zit sinds 2022 een nieuw, luxe hotel, het NEO KVL hotel by Tasigo. Het design hotel heeft 68 modern ingerichte kamers, restaurant, spa, vergaderruimten, de Sky rooftopbar en een prachtig atrium met een glazen overkapping.

Eindhoven_Oisterwijk-neo-kvl-hotel

Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Oisterwijk en op 500 meter van het station van Oisterwijk. Tevens heeft het de beschikking over een eigen parkeerplaats.

Eindhoven_Oisterwijk-neo-kvl-hotel

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Vlakbij Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen of te fietsen. De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt.

Eindhoven_Oisterwijk-vennen

Sommige vennen herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger bluswater uitgehaald werd. Weer andere zijn vernoemd naar bekende families of personen, zoals het Speijckven en Van Esschenven.

Bezoekerscentrum Oisterwijk is een ideaal startpunt voor een heerlijke wandel- of fietstocht door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Laat je informeren over de mooiste wandel- en fietsroutes, excursies met de boswachter of kies een spannende speurtocht om met kinderen de natuur te ontdekken. Op het terras van de restaurants in het natuurgebied, zoals Groot Speijck, Boshuis Venkraai en het Boscafé kun je genieten van een hapje en drankje.

Eindhoven_Oisterwijk-vennen

Kinderen
Kinderen komen ook volop aan hun trekken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Sowieso bij het wandlen en fietsen. Achter het bezoekerscentrum kunnen ze los in de Speelnatuur van OERRR. Restaurant De 3 Vennen is erg in trek bij gezinnen met kinderen, want de naastgelegen natuurspeeltuin is voor velen onweerstaanbaar. Ook bij de meeste restaurants in het natuurgebied ligt een mooie speeltuin.

Oisterwijk is gunstig gelegen ten opzichte van de grote attractieparken in Brabant (Efteling, Beekse Bergen) en de drie grote steden Eindhoven (30 km), Tilburg (14 km), Breda (39 km) en 's-Hertogenbosch (19 km).

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven