kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terras

Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux: enorm bos- en heidegebied

Tussen Eindhoven en de buurgemeenten Bergeijk, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre ligt een enorm bos- en heidegebied met een oppervlakte van 4356 ha.

De verzamelnaam voor dit officiële Natura 2000-gebied (overkoepelende naam voor gebieden die worden beschermd vanuit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn) is Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux, al worden die afzonderlijke namen meestal los van elkaar gebruikt. 

Eindhoven_Groote_Heide_02.jpg

Wandelen en fietsen
Hoewel deze terreinen samen al een behoorlijk natuurgebied vormen, zijn ze ook weer onderdeel van een nog groter geheel: het zogeheten Kempische landschap tussen Eindhoven en Achel in Belgie. Kenmerkend voor dit landschap is de afwisseling tussen naaldbossen en heidevelden, hier en daar onderbroken door beekdalen. Het spreekt voor zich dat je hier lange, afwisselende wandelingen of fietstochten kunt maken. Er lopen een heleboel routes door en langs elkaar, die je met een handige app ook kunt combineren om de tocht helemaal naar eigen wens te bepalen. Een van de meest speciale tochten gaat over de vroegere spoorlijn van Geldrop naar Valkenswaard.

Eindhoven_Groote_Heide_04.jpg

Maar ook langs de routes vind je allerlei bijzonderheden om even bij stil te staan of juist wat langer pauze te nemen. Een bekende ‘plakplek’ (bijvoorbeeld om ook je fietsbanden te plakken) is de Hut van Mie Pils, een begrip onder bewoners uit de regio Eindhoven. Op het schaduwrijke terras kun je onder de ruisende bomen heerlijk uitrusten met een speciaal (Belgisch) biertje en een hapje eten. Hier komen verschillende routes samen, dus de kans dat je de Hut van Mie Pils mist, is (gelukkig) erg klein.

Eindhoven_Hut_van_Mie_Pils_01.jpg

Tips
Andere tips zijn de nagebouwde vangsthut voor valken langs de route naar Achelse Kluis, het uitkijktorentje een kilometer ten noorden daarvan en de vogelplas (het Soeriks Goor) met vogelkijkhut op de weg naar Soerendonk. Wil je graag wat langer ongestoord van je natuurbeleving genieten hier? In het noorden van het Leenderbos kun je je tentje opslaan op een officieel natuurkampeerterrein (rustiek gelegen, eenvoudige voorzieningen en ruime plekken met veel privacy) waarvan er maar zo’n 140 in heel Nederland zijn.

www.natuurkampeerterreinen.nl
www.hutvanmiepils.nl
www.staatsbosbeheer.nl/kamperen/leenderbos

Eindhoven_Groote_Heide_06.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression