eindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-1

Een verstopte oase van rust middenin Eindhoven

Aan mooie en ruime parken zeker geen gebrek in Eindhoven. Maar soms is het juist extra leuk om een knus, apart en verstopt stukje natuur te vinden midden in een stad. En ook dat heeft Eindhoven; de Vergeten Tuin in de Palingstraat (nog geen 15 minuten lopen van de binnenstad).

De Vergeten Tuin ligt nog in het centrum van Eindhoven, in een pittoreske zijstraat van de Hoogstraat (aan de rand van stadsdeel Gestel). Dit natuurrijke plekje is opgezet en wordt onderhouden door vrijwilligers uit de buurt. Volgens de betrokkenen is het ‘een oase van rust midden tussen drukke doorgaande wegen, huizen en bedrijven’. En dat klopt volledig. Deze oase is elke eerste zondag van de maand open voor publiek van twaalf tot vier uur ’s middags.

Eindhoven_De_Vergeten_Tuin_01.jpg

Natuurtuin
Het terrein, waar tussen 1959 en 1978 grote hallen stonden, was door grondvervuiling behoorlijk verwilderd geraakt. In de opvolgende jaren werd het flink opgeknapt en veranderde het in een natuurtuin met vogels, insecten, slakken, padden en salamanders en een even zo grote diversiteit aan flora. Geleidelijk ontstonden ook open en begroeide plekken en paden, een zithoek en een kippenren.

In 2001 hebben bewoners van de Palingstraat (en omgeving) de Vergeten Tuin in Eindhoven wederom gered, deze keer van een toekomst als openbare vuilnisbelt. Daarop werd de Vereniging Veldwerk in het leven geroepen om niet alleen de tuin, maar ook de omringende huizen te behouden. Zo kreeg de tuin een serieuze bestemming als groengebied met een uitgekiend ontwerp voor variatie in hoog en laag, nat en droog, schraal en voedselrijk, zonnig en beschaduwd, verschillende soorten vegetatie en daarvan afhankelijke dieren.

Volgens de website van de Vergeten Tuin in Eindhoven is dit bijzondere plekje een verademing voor ‘rustzoekers, natuurliefhebbers, vogelaars, fotografen of kinderen met hun ouders. Oftewel; iedereen die gevoelig is voor de ervaring die de Vergeten tuin te bieden heeft.‘

De Vergeten Tuin
Palingstraat 21 en 23 (precies ertussenin), Eindhoven

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression