Geïnspireerd door de bossen rond de stad
Het stadspark De Karpen in Eindhoven staat in de volksmond beter bekend als de Karpendonkse plas, zoals de centraal gelegen grote vijver heet. Dit is dan ook het hart van dit noordoostelijk gelegen natuurgebied in Eindhoven.
De plas is in 1955 ontstaan door zandwinning voor de werkzaamheden aan het Hoogspoor dat vanaf 1953 noord- en zuid-Eindhoven met elkaar verbond. Het vrijgekomen water, waarin ook een eilandje werd aangelegd, bood nieuwe mogelijkheden voor recreatie, wat acht jaar later resulteerde in een natuurrijk park rondom: De Karpen genoemd.
Bossen
Inspiratie voor het ontwerp van het park waren de verschillende bossen rond Eindhoven. Zodoende zullen kenners in de Karpen veel inheemse boomsoorten herkennen zoals eiken, populieren, elzen, ruwe berken en naaldbos met onder meer rhododendrons en jeneverbessen. Iets verderop richting noordoosten ligt een ‘echt’ bos, het Eckartse bos. Een oud loofbos waar nog historische structuren en laanbeplantingen uit de 19e eeuw bewaard zijn gebleven.
Natuurlijk is het in De Karpen fijn vertoeven op een kleedje, kijkend naar de vele watervogels op de plas (waar je overigens ook prima met een klein bootje overheen kunt varen). Maar je kunt er ook iets doen, zoals jeu de boules of midgetgolf spelen. De Karpendonkse plas is overigens niet bedoeld om te zwemmen, maar voor zulke verkoeling en/of waterpret hoef je gelukkig niet heel ver te zoeken. Op een steenworp afstand ligt namelijk natuurzwembad de IJzeren Man.
Een paar keer per jaar, met name in de zomer, vinden in De Karpen (grote) evenementen plaats zoals het internationaal gerenommeerde Concours Hippique, waar paardensporters en –liefhebbers van over de hele wereld op afkomen (leuk detail; zanger Bruce Springsteen is een graag geziene gast die heel trouw zijn dochter, professioneel ruiter, komt aanmoedigen). Veel bezoekers komen ook af op het sfeervolle restaurant de Karpendonkse Hoeve dat al sinds 1979 jaarlijks wordt bekroond met een Michelin-ster.
Volgend artikel: Philips de Jongh wandelpark
Vorig artikel: Philips fruittuin