kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1

Afwisselend ingericht met een moderne uitstraling

Veel mensen blijven tijdens hun bezoek aan Eindhoven veelal aan de zuidelijke kant van het treinstation, maar het noordelijke deel van stad is zeker ook de moeite de waard. Bijvoorbeeld vanwege het daar gelegen Henri Dunantpark. Met 22 hectare is dit park een behoorlijk groot groen gebied waar veel mogelijk is.

Het Henri Dunantpark bestaat al sinds 1972 maar is allesbehalve oubollig, dankzij de vooruitstrevende plannen die de gemeente Eindhoven, zeker de laatste jaren, met het park heeft. Daarbij staan ontmoetingen, persoonlijke betrokkenheid en activiteit centraal.

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_01.jpg

Bij het ontwerp van dit park was het doel ‘een stukje natuur in de stad dat een zekere intimiteit bood en een contrast vormde met de rechtlijnige ordening van de bebouwing die het park omgeeft’. Zodoende is het park modern en afwisselend ingericht, waarbij open velden doorbroken worden door knusse en heuvelachtige paden vol begroeiing rondom die een gevarieerde wandelroute vormen. Hier en daar doet het park zelfs bosrijk aan, waardoor je soms het gevoel hebt helemaal uit de stad weg te zijn. Alleen een aantal strategisch geplaatste doorkijkjes verraden dat je eigenlijk in een stadspark bent. 

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_06.jpg

Kunstwerken
Aan de grote visvijver in het midden van het Henri Dunantpark staan houten ligbedden om heerlijk te loungen en de watervogels te bekijken. Vanaf hier heb je ook uitzicht op een aantal opvallende kunstwerken, die het park de beoogde moderne uitstraling geven. Een van die kunstwerken is de buizensculptuur van Frans Gast die vroeger op de Piazza in het centrum van de stad stond.

Na de renovatie van dit winkelcentrum kregen de verschillende kunstwerken op het plein een nieuwe locatie (de meeste staan nu iets verderop tussen warenhuis De Bijenkorf en het treinstation). Het kunstwerk van Frans Gast staat sinds 2010 in het Henri Dunantpark en wordt hier 's avonds futuristisch belicht met opvallende kleuraccenten.

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_03.jpg

Naast kijken kun je in het Henri Dunantpark vooral veel doen. Er wordt bijvoorbeeld al jarenlang elke zondagochtend Tai Chi beoefend, waarbij iedereen welkom is. In de zomer gebruiken leerlingen van een middelbare school in de buurt het park vaak voor sportlessen, speerwerpen of honkballen. Verder is dit voor veel buurtgenoten de plek voor voetballen, badminton spelen, hardlopen en trainen voor gevechtsport. Er staan ook verschillende sporttoestellen met informatieborden over de diverse bewegingsoefeningen die daarop gedaan kunnen worden.

Kinderen
Kinderen vermaken zich naar hartenlust met een aantal zandbakken, speeltoestellen, een klimnet, kabelbaan, basketbalveld en skateboardbaan. Ze  kunnen zich helemaal uitleven in het bijbehorende speelpark De Splinter.

Eindhoven_De_Splinter_05.jpg

Henri Dunantpark
Rode Kruislaan, Eindhoven

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_05.jpg

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_02.jpg

Eindhoven_Henri_Dunant_Park_04.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.