eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-1indhoven-strijp-s-klokgebouw

Stadswandelpark - het Central Park van Eindhoven

Met gepaste bescheidenheid kun je het Stadswandelpark wel het Central Park van Eindhoven noemen. Qua omvang weliswaar een kleiner broertje, maar met de belangrijke overeenkomst dat het Stadswandelpark een heerlijke groene oase is in het stedelijke stadscentrum van Eindhoven. Hier is niets te merken van de constante bedrijvigheid en het verkeer dat slechts drie straten verderop de boventoon voert.

Die ligging maakt het Stadswandelpark een ideaal toevluchtsoord voor een dagje rust tussen de stadse activiteiten door. En een toplocatie voor het zogeheten Al fresco dining (in de zomer dan), waarbij je een goede (afhaal)maaltijd (van een van de diverse eettentjes in de nabije omgeving) combineert met een picknickachtige setting in het park. Een lekker ijsje als toetje haal je dan gewoon weer in de stad, bijvoorbeeld bij ijssalon Bastani.

Eindhoven_Stadswandelpark_05.jpg

Natuur
Bovendien sluit het Standswandelpark aan alle kanten heel gunstig aan op andere parken en natuurgebieden in Eindhoven, waarmee het ook het hart van een omvangrijk groen gebied is. Aan de westkant liggen het Dommelplantsoen, het Lex en Edo Hornemannplantsoen en het Anne Frankplantsoen. Die laatste twee kregen hun naam als herdenking van de omgekomen Joodse burgers in de Tweede Wereldoorlog en je vindt er dan ook een aantal monumenten ter nagedachtenis aan deze slachtoffers.

Dit gebied wordt pittoresk omlijst door de rivieren de Dommel en de Tongelreep. In het zuiden gaat het Stadswandelpark over in de Genneper Parken en in het noorden sluit het aan op de Dommeltuin bij het Van Abbemuseum.

Eindhoven_Stadswandelpark_06.jpg

Kunst
Er valt naast natuur ook veel kunst te zien in het Stadswandelpark, bestaande uit zo’n dertig totaal verschillende sculpturen verspreid over het park, die in 1982 zijn geplaatst vanwege het 750-jarig bestaan van Eindhoven. Ook kent het park een aantal opmerkelijke monumenten, zoals het Radiomonument en het Dr. A.F. Philips Observatorium. In de zomermaanden vliegen exotische vogelsoorten door een volière en op de naastgelegen jeu de boules baan kun je op z’n Frans (met bijbehorend flesje wijn) een balletje gooien.

Eindhoven_Stadswandelpark_03.jpg

Cultuur vind je ook in het Stadswandelpark, in de vorm van het Parktheater Eindhoven en de Muziekkiosk Wim van Doorne die beiden aan de rand van het park liggen. In de maand juni wordt in die kiosk elk jaar Kamermuziek in Groen gehouden, een gratis toegankelijk muziekevenement waarbij optredens worden verzorgd door solisten en kleine ensembles, met jonge talenten en bekende artiesten.

Eindhoven_Stadswandelpark_04.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven Promo