eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazza

Twee treinstations: Centraal en Strijp-S

Eindhoven is prima bereikbaar met de trein, bijvoorbeeld om je stedentrip te combineren met een verblijf elders in Nederland. Of om juist vanuit Eindhoven een dagje ergens anders naartoe te gaan. De Intercity en Sprinter vertrekken en komen 4 keer per uur in Eindhoven aan.

Stations
In Eindhoven zijn twee treinstations, Centraal en Strijp-S (voorheen bekend als station Eindhoven-Beukenlaan). Op Eindhoven Centraal stoppen alle treinen, zowel intercity’s als sprinters. Op Eindhoven Strijp-S stopt de sprinter tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.

Eindhoven_Station_14.jpg

Kom je vanuit die richting, dan is het dus wel zo leuk om op station Strijp-S uit te stappen, eerst daar sfeer te proeven en vervolgens via een interessante wandelroute richting centrum te gaan, waar je uiteindelijk op Eindhoven Centraal de trein weer terug kunt pakken. Aan de achterzijde van het station vind je de terminal voor de stads- en streekbussen en de bus naar Eindhoven Airport.

TIP: plan je reis met de trein of bus met 9292.

Eindhoven_Station_15.jpg

Verbouwing
Het Centraal Station van Eindhoven wordt momenteel grootscheeps verbouwd. Het station in Eindhoven is een rijksmonument, geopend in 1956. Zonder verbouwing kan het station het verwachte aantal reizigers van 115.000 per dag in 2020 niet aan. Het station krijgt een nieuwe, 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de capaciteit verdubbelt.

De passage biedt straks alle voorzieningen voor reizigers en wordt de nieuwe, doorgaande route. De perrons worden toegankelijk met extra trappen, roltrappen en liften, zodat het station beter begaanbaar wordt voor minder validen en mensen met veel bagage.

Oude passage
De oude tunnel – na de verbouwing geen doorgaande route meer – blijft bestaan en wordt met doorgangen verbonden met de nieuwe passage. Hij krijgt een andere functie; wachtruimte en een plaats waar reizigers hun koffie of eten kunnen nuttigen. De tunnel is helemaal opgeknapt: met nieuwe terrazzo-vloeren met een reconstructie van de oorspronkelijk mozaďekkunstwerken, herstelde oorspronkelijke tegels aan de muren en ouderwetse lichtelementen. In de tunnel komt nog een lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde. De verbouwing van station Eindhoven is in 2017 klaar. 

Eindhoven_Station_11.jpg

Eindhoven_Station_13.jpg

Eindhoven_Station_16.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven