







Museum voor artistiek nalatenschap cartoonist Ton Smits
Een minder bekende naam dan Philips of DAF, maar iemand waar Eindhoven zeker niet minder trots op is: Ton Smits. Deze cartoonist, striptekenaar en beeldend kunstenaar (voluit Antonie Gerardus Smits) leefde van 1921 tot 1981 en woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Eindhoven. Zijn huis aan de rand van de Genneper Parken is sinds 1983 een museum voor zijn artistieke nalatenschap.
De collectie van het Ton Smits Huis bestaat uit zo’n twintigduizend originele cartoons, potloodschetsen en honderden schilderstukken. Ook worden hier het levensverhaal, de onderscheidingen en de succesvolle carrière van Smits belicht. Het vroegere atelier van het huis is ingericht als expositieruimte. In 2012 is het huis verbouwd en grotendeels teruggebracht in dezelfde staat als toen Ton Smits er nog dagelijks werkte.
Cartoons
Ton Smits was de eerste Nederlandse cartoonist die internationale bekendheid verwierf. In 1941 verscheen de eerste cartoon van zijn hand in het tijdschrift 'De Humorist', toen nog onder het pseudoniem Tommy. In de toenmalige Helmondse Courant kreeg Smits vanaf 1946 een vaste plek met de strips Karel Kwiek, Daniel Daazer en Dolly en de juwelenroof. Een jaar later verhuisde Ton Smits naar Amsterdam, waar hij succes boekte bij verschillende landelijke kranten als Het Vrije Volk en De Telegraaf.
In 1954 kreeg hij een contract bij The New Yorker, wat vervolgens zijn Amerikaanse doorbraak betekende. Smits vergat zijn afkomst echter niet en gebruikte een deel van zijn inkomsten voor de bouw van een atelierwoning in Eindhoven, waar hij zich in 1957 samen met zijn moeder vestigde. In zijn testament stond dat een deel van zijn collectie voor de gemeenschap bewaard moest blijven en zodoende zag de 'Stichting Ton Smits' het levenslicht. Dankzij die stichting is het Ton Smits Huis nog steeds een mooie en interessante plek om te bezoeken.
Ton Smits Huis
Jacob Reviuslaan 25, Eindhoven