indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2

Waar de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven tot leven komt

Het Eindhoven Museum heeft in 2016 haar naam veranderd in Prehistorisch Dorp. Het museum waar de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven en omgeving interactief aan bod komt, gaat daarmee 'back to the roots' waarmee het in 1982 begon.

Eindhoven_Eindhoven_Museum
Prehistorisch Huis
Het 'Prehistorisch Huis' werd In 1982 in de Genneper Parken gebouwd, onder leiding van Anneke Boonstra. Scholieren konden hier ervaren hoe het leven in de ijzertijd geweest kan zijn. Al gauw na de bouw van de eerste boerderij ontstaat het ijzertijddorpje “Eversham”. Het museum wordt dan bekend als Prehistorisch Openlucht Museum. In 2002 wordt het museum uitgebreid met het middeleeuwse stadje 'Endehoven'. In 2003 verloor het museum, door brandstichting, één van de ijzertijdboerderijen en de beheerderswoning op het terrein. In 2006 zijn beiden herbouwd. De herbouwde ijzertijdboerderij is de huidige 'Runderhoeve'.

Eindhoven_prehistorisch dorp-museum

Eindhoven Museum
In 2012 ontstond het Eindhoven Museum uit een samenwerking tussen het Historisch Openlucht Museum Eindhoven en Museum Kempenland Eindhoven. De levende geschiedenis en de reconstructies van het voormalige Historisch Openlucht Museum en de waardevolle collectie van Museum Kempenland brengen honderd generaties Eindhovenaren tot leven met als motto: 'Van begin tot Eindhoven'. Met ingang van 2016 keert het museum weer terug naar zijn roots, met een historische bouwploeg, maar ook duidelijk herkenbaar aan de naam preHistorisch Dorp.

Eindhoven_Eindhoven_Museum

Prehistorisch Dorp
De verhalen achter die voorwerpen komen tot leven in het Prehistorisch Dorp. Het openlucht-museum noemt zichzelf een Doe-Beleef-Ontdek dorp en is met name leuk voor kinderen. In het museum worden zes tijdperken behandelt, van de prehistorie tot en met de Tachtigjarige Oorlog. Bezoekers ontmoeten hier prehistorische boeren en middeleeuwse ambachtslieden en kunnen bezig zijn met Germaanse koeken bakken, boogschieten of een Romeinse mantelspeld maken. In het weekend start ieder half uur een nieuwe historische activiteit of rondleiding.

Eindhoven_Eindhoven_Museum

Kinderen
Dankzij het enthousiaste acteertalent van medewerkers, die in authentieke klederdracht alledaagse activiteiten uit de zes tijdsperiodes begeleiden, kunnen kinderen zich hier uitleven met oeroude ambachten en zich verkleden en opgaan in het leven van iemand anders in een tijd lang geleden. Zelf pannenkoeken bakken, gereedschap maken of met een handgemaakt kano het water op; in het preHistorisch Dorp blijkt dat zulk vertier, ondanks de komst van alle digitale apparaten van tegenwoordig, onverminderd leuk is.

preHistorisch Dorp
Boutenslaan 161 B (Genneper Parken), Eindhoven
Het museum is geopend van 1 april tot en met 31 oktober 2017.

(foto's Albert van den Boomen)

Eindhoven_Eindhoven_Museum

Eindhoven_Eindhoven-Museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone