







Volkomen logisch in Eindhoven
Philips en Eindhoven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad is in alle opzichten groot geworden onder de bezielende leiding van Anton, Gerard en Frits Philips die naast economische ontwikkeling ook veel betekenden in sociaal, educatief en sportief opzicht (PSV betekent Philips Sport Vereniging). Volkomen logisch en terecht dus dat Eindhoven een Philips museum heeft.
Gevestigd in de allereerste, kleine gloeilampenfabriek van Philips heeft het museum bewust gekozen voor een historisch karakter. Hier wordt uit de doeken gedaan hoe het bedrijf kon uitgroeien tot een wereldberoemde, toonaangevende multinational. Het verhaal van Philips loopt in dit museum van de start in 1891 tot en met de uitvindingen van morgen. Dat verhaal wordt geïllustreerd met allerlei nostalgische producten, reclameposters en andere attributen uit vervolgen tijden.
Omdat het succes van Philips grotendeels te danken is aan de sterke ondernemerskwaliteiten van de oprichters, heeft ook het gelijknamige museum de experimentele doe-mentaliteit hoog in het vaandel. Dat is vooral leuk voor en met kinderen, dankzij programma’s als ‘En toen was er licht’, 'Van gloeilamp tot LED tv' en ‘Mission Eureka Arrangement’. Voor volwassenen zijn er verschillende (groeps)rondleidingen te boeken in het museum, in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Chinees. Maar ook buiten het museum zijn rondleidingen mogelijk, zoals een wandeling langs voormalige Philipskantoren in de nabije omgeving: de Lichttoren, de Witte Dame en de Bruine Heer.
Bustour
Wil je nog verder in de geschiedenis van Philips duiken, dan kun je de bustour 'Philips stad Eindhoven' doen. Daarin komt vooral aan bod welke rol het bedrijf heeft gespeeld in de ontwikkeling van stad als woon- en recreatieplaats. Of, zoals op de website van het museum te lezen is: ‘Er was een bedrijfsschool, een Philips gezondheidscentrum en een Philips Ontspanningscentrum. Philips bouwde arbeidershuizen, iconische fabrieksgebouwen en richtte complete bedrijventerreinen in. En in het weekend konden de Philipswerknemers en andere Eindhovenaren ontspannen bij PSV of recreëren in door de familie Philips geschonken parken.’ Allemaal aspecten die tijdens de bustour aan bod komen.
Museumkaart
In 2016 ontving het Philips Museum ruim 52.000 bezoekers. Vanaf januari 2017 kunnen Museumkaarthouders ook met hun Museumkaart terecht in het museum. Museumkaarthouders mogen dan gratis naar binnen.
Philips Museum
Emmasingel 31, Eindhoven
Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten.