kerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouw

Doorloop de geschiedenis van de Van Doorne's Automobiel Fabriek

Ooit van ‘het pientere pookje’ gehoord? In Nederland en Europa gebruiken de meeste automobilisten dat pookje dagelijks, hoewel beter bekend als de automatische versnellingsbak. Deze vernuftige uitvinding komt (ook) uit Eindhoven en wel van de hand van DAF-oprichter Hub van Doorne.

Eindhoven_DAF-museum

Waar het automobielbedrijf nu (inter)nationaal bekend staat als vrachtwagenfabrikant, begon Van Doorne aanvankelijk met markante personenauto’s. Die worden echter al lang niet meer gemaakt en ze zijn nog maar zelden in het straatbeeld te zien. Reden temeer om een bezoek te brengen aan het DAF Museum in Eindhoven.

Collectie
In het museum doorloop je de hele geschiedenis van de Van Doorne's Automobiel Fabriek (afgekort DAF). Uiteraard aan de hand van prototypes van een heleboel opmerkelijke voertuigen, waarvan sommigen zelfs extra bijzonder zijn omdat ze nooit daadwerkelijk in productie gingen. Zoals verschillende sportwagens, of de koninklijke strandauto, ontworpen naar voorbeeld van een DAF 31. Een andere koninklijke aanwinst is de bus van de familie Van Oranje. Op de benedenverdieping ligt een dorpsplein met winkeltjes uit de jaren dertig inclusief een replica van het kantoor van de grondleggers van DAF.

Eindhoven_DAF-museum

Personenauto’s zijn te vinden op de hele eerste verdieping van het museum, waar ook het ontstaan en de ontwikkeling van de Variomatic, zoals het pientere pookje officieel heet, uitgelicht wordt. Een ander bijzonder voorbeeld van de inventiviteit van Van Doorne is de zogeheten ‘rijdende regenjas’, een driewieler die thuis in de gang gestald kon worden. Uiteraard ook en alleen te zien in het DAF Museum. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je wat je maar wilt weten over het bedrijf waarvoor ze vroeger werkzaam waren.

Eindhoven_DAF-museum

Vanzelfsprekend ontbreken de vrachtwagens niet in dit museum. Al ligt ook daarbij de focus vooral op de ‘trucks van weleer’. Verder kun je je hier ook vergapen aan autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. Snelle jongens kunnen hun hart ophalen aan een aantal race- en rallytrucks waaronder de Turbo-Twin, waarmee Jan de Rooy in 1987 de rally Parijs – Dakar won.

Eindhoven_DAF-museum-vrachtwagens

Monument
Het DAF museum is gevestigd in een industrieel rijksmonument, al is dit niet het pand waar de voertuigen oorspronkelijk van de band rolden. Het gebouw werd in 1884 opgeleverd als Stoom-bierbrouwerij ‘De Valk’, jarenlang de grootste brouwerij van Eindhoven. Ruim 65 jaar geleden wisselde het gebouw van eigenaar en productie en maakte ijsfabriek Ant. Coolen & Co hier ijs en koolzuurgas. In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging ook dit bedrijf ter ziele, wat in 1993  de realisatie van het DAF Museum mogelijk maakte.

Eindhoven_DAF-museum

Overigens geen vreemde keuze want een vroege link met DAF heeft dit pand wel degelijk. Achter (en met krediet van) de bierbrouwerij begon Hub van Doorne in 1928 een aanhangwagenfabriekje, waaruit later weer DAF voortkwam. De huidige Eindhovense fabrieken van DAF liggen een eindje verderop, aan de kruising van de binnenring met de Geldropseweg. Maar voor miniatuurweergaves van deze en oudere DAF-modellen, kun je ook terecht in de museumwinkel. Het museum trekt jaarlijks tusssen de 40.000 en 50.000 bezoekers.

DAF Museum
Tongelresestraat 27, Eindhoven
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Eindhoven_DAF-museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression