kerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-2

Prikkelt tot nadenken over de rol van kunst

Het Van Abbemuseum mag je bij een bezoek aan Eindhoven zeker niet overslaan, en wel om meerdere redenen. Uiteraard vanwege de immense collectie moderne kunst.

Eindhoven_Van_Abbemuseum

Het Van Abbemuseum heeft ruim drieduizend (inter)nationale kunstwerken in huis, waaronder schilderijen, sculpturen en audiovisuele werken van grote namen als Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Mondriaan, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Een interessante greep uit die collectie is de komende jaren (nog) te zien in de voorlopig vaste tentoonstelling ‘Er was eens... De collectie nu’. Daarin worden de kunstwerken chronologisch in een historische context gepresenteerd, waarmee ze het verhaal van de ontwikkeling van moderne kunst over de afgelopen honderd jaar vertellen.

Eindhoven_Van_Abbe-museum

Daarnaast worden tijdelijke tentoonstellingen afgewisseld van huidige vooraanstaande moderne kunstenaars, uit alle hoeken van de wereld. Daarin staan vaak experimentele, humoristische, confronterende, politiek- en maatschappelijk geëngageerde denkwijzen centraal. Dat past ook bij de aard van het museum, dat naar eigen zeggen ‘vragen stelt op het gebied van kunst en samenleving’ en daarbij ‘wil prikkelen tot nadenken over de rol van kunst in internationale samenwerking, kennisuitwisseling en creatieve kruisbestuiving’.

Museumgebouw
Over de huisvesting van het Van Abbemuseum is veel te doen geweest. Het museum bestaat uit twee totaal verschillende gebouwen. De oudbouw uit 1936 werd ontworpen door architect A.J. Kropholler en geschonken aan Eindhoven door sigarenfabrikant Henri van Abbe, inclusief de oorspronkelijke privécollectie van Van Abbe zelf. In 2003 kwam daar de, voor veel Eindhovenaren nog steeds omstreden, nieuwbouw bij.

Eindhoven_Van_Abbemuseum_2015

Dit moderne en immense grijze gebouw is van de hand van architect Abel Cahen en deed veel stof opwaaien. In eerste instantie was het de bedoeling de nieuwbouw op de oudbouw te plaatsen, maar dat ging niet door. Het uiteindelijke ontwerp kent voor- en tegenstanders, maar behoort inmiddels wel tot het rijtje herkenbare Eindhovense gebouwen en biedt met vijf verdiepingen genoeg ruimte aan de ambitieuze doelstellingen van het museumbestuur.

Eindhoven_Van-Abbe-museum

Dommel
Rond het Van Abbemuseum is ook veel moois te zien, zoals de kleurrijke tuin van de hand van tuinarchitect Piet Oudolf en de rivier de Dommel die vlak langs het museum stroomt en een prachtig uitzicht biedt vanaf het terras van museumcafé Karel 1 (vernoemd naar het sigarenmerk van Henri van Abbe). Daar kun je ook een heerlijk hapje eten of gezellig borrelen na je museumbezoek. De ingang van Karel 1 wordt gekenmerkt door een knalroze huisje van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling, met op het dak de verlichte woorden ‘Echt iets voor u’.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10, Eindhoven

Eindhoven_Van_Abbemuseum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression