eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazza

De hoogste kerk van Eindhoven

De Sint-Joriskerk is een kerkgebouw in de Eindhovense wijk Stratum en mag dankzij de toren van 88 meter de hoogste kerk van Eindhoven genoemd worden. De relatief moderne kerk stamt uit 1885 en werd ontworpen door Hendrik Jacobus van Tulder.

De Sint-Joriskerk in Eindhoven is een neogotische kruisbasiliek met driebeukig schip, zoals dat heet in vaktermen. De grote westtoren met hoge spits werd ontworpen door Van Tulders leerling Jac van Gils en werd in 1911 toegevoegd aan de kerk. Die toren fungeert ook als entree van de kerk en heeft drie deuren.

Eindhoven_Sint_Joriskerk_05.jpg

Hoewel de kerk zelf zeker niet tot de oudste exemplaren behoort in Eindhoven, bestaat het betreffende bisdom al sinds 1400. Toen stond er wel een Sint-Joriskapel, die in 1489 werd verheven tot zelfstandige parochiekerk van de nieuwe Sint-Jorisparochie. Hiermee was de kerk ook de moederkerk van verschillende parochiekerken in de omgeving.

Eindhoven_Sint_Joriskerk.jpg

Na 1559 viel de kerk onder het nieuwe bisdom 's-Hertogenbosch. Rond 1800 werd de kerk gerestaureerd en in 1847 verder vergroot. Eind 19e eeuw besloot men om een nieuwe grotere kerk te bouwen, ongeveer 150 meter ten westen van de oude kapel. In februari 1976 werd de Sint-Joriskerk in Eindhoven opgenomen in de lijst van rijksmonumenten.

Eindhoven_Sint_Joriskerk_03.jpg

Sint-Joriskerk
Sint-Jorislaan 51, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone