Philipsdorp: symbolische eenheid van wonen en werken
Philipsdorp, de naam zegt het eigenlijk al: een dorp van Philips binnen Eindhoven. Dit markante stadsgedeelte stamt uit 1910 en is gebouwd om werknemers van het snel groeiende Philips goede woonruimte dichtbij hun werkgever te bieden. Zodoende is het van oorsprong een echt fabrieksdorp. Tegenwoordig is het een nostalgisch, herkenbaar en populair stukje Eindhoven dat na een recente renovatie weer decennialang nieuwe generaties Eindhovenaren kan huisvesten.
Leefgemeenschap
Met dit fabrieksdorp wilde Philips de leefomstandigheden van zijn arbeiders optimaliseren. Niet alleen door middel van goede huizen (inclusief flinke tuin met ruimte voor een moestuin vanwege de agrarische achtergrond van de medewerkers) maar ook met noodzakelijke voorzieningen in de buurt. Daarom werd Philipsdorp aangevuld met bedrijfswinkels, een broodfabriek, badhuis, scholen, sportvelden en een muziekvereniging. Overigens werd op de plek van die sportvelden later het Philips Stadion (PSV) gebouwd.
Saamhorigheid was heel belangrijk en het Philipsdorp moest een echte leefgemeenschap worden, met een rustieke dorpse sfeer en veel groen. De belangrijke straten werden gebogen, om een ‘romantische landschappelijke benadering’ te krijgen. Met een park als centrum waar alle straten op uitkwamen en alle voorzieningen eromheen werd Philipsdorp een symbolische eenheid van wonen en werken, helemaal volgens de visie die Philips voor ogen had.
Woningen
De woningen werden ontworpen door stadsarchitect Louis Kooken, die ook verantwoordelijk was voor het Radiomonument en de Volkssterrenwacht in het Stadswandelpark. Ze waren heel ruim en erg modern voor hun tijd, want voorzien van gas- en waterleiding en aangesloten op riolering. De eerste straten in Philipsdorp zijn bijna allemaal vernoemd naar dames uit de Philipsfamilie, zoals Anna, Johanna, Henriëtte en Huberta. De vroegere Elisabethlaan werd later gesloopt om ruimte voor de uitbreiding van het stadion te maken.
Philipsdorp kwam in drie fases tot stand, de bouw begon in 1910. De Hulstlaan en een gedeelte van de Henriëttestraat en Keerweerstraat zijn rond 1916 gebouwd. In die tijd bouwde Philips aan een nieuwe glasfabriek en trok glasblazers uit Maastricht en Leerdam aan. Deze huizen zijn dus voor de glasblazers gebouwd. Leuk detail: de huur voor een huis aan de Hulstlaan was 1,75 gulden per week.
Beschermd stadsgezicht
Tegenwoordig heeft Philipsdorp zijn functie als fabrieksdorp verloren en is nog meer weinig van de oorspronkelijke ontwerpen terug te vinden. Wel is nog steeds duidelijk dat Philipsdorp als één geheel in de omgeving staat en de pilaren die de entree markeerden, staan nog steeds fier overeind aan de Frederiklaan. Om de overgebleven delen te bewaren, kreeg het gebied in 2003 de status van Beschermd stadsgezicht. In 2012 startte een omvangrijke renovatie van de woningen, die daarmee weer voldoen aan de eigentijdse voorwaarden en er bovendien sindsdien weer mooi bijstaan.
Volgend artikel: Het Witte Dorp
Vorig artikel: Frits Philips, Philips electronics en PSV