kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouw

Ter nagedachtenis aan de Eindhovense slachtoffers

Eindhoven is bevrijd op 18 september 1944, vandaar ook het 18 septemberplein middenin de stad. Een van de manieren waarop die belangrijke dag wordt herdacht, is met het oorlogs- en bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein.

Precies tien jaar na de bevrijding werd in Eindhoven het monument onthuld. Het is een bronzen beeldengroep van 2.80 meter hoog, van drie mannenfiguren met neergebogen hoofd, bevestigd op een rond voetstuk. De mannenfiguren symboliseren de burger, de soldaat en de verzetsman die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Op het voetstuk zijn vier tegels te zien waarop scenes uit de Tweede Wereldoorlog en een tekst te zien zijn.

De bronzen fakkel die bij de beeldgroep staat, wordt elk jaar op 18 september aangestoken tijdens het defilé dat dan plaatsvindt ter herdenking. Dat zogeheten bevrijdingsvuur wordt aangestoken door wielrenners en hardlopers die met een draagbare fakkel vanuit het Franse Bayeux jaarlijks dezelfde route volgen als de geallieerde legers in 1944. Toen duurde dat 105 dagen, tegenwoordig twee (650 kilometer).

Eindhoven_Bevrijdingsmonument_02.jpg

Het oorlogs- en bevrijdingsmonument bestaat verder nog uit granieten blokken rondom het voetstuk waarop alle 1079 namen van Eindhovense oorlogsslachtoffers staan. Daartoe behoren militairen, burgers in militaire dienst, verzetsmensen, joodse inwoners, in de stad omgekomen inwoners en elders omgekomen inwoners.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone