kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3eindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-centrum-lichttoren

Historische thuishaven van Philips Sport Vereniging

Wie in het buitenland Eindhoven zegt, krijgt meestal twee reacties: Philips en voetbalclub PSV. Beiden komen samen in het Philips Stadion, thuishaven van PSV. En daarmee is het voor voetballiefhebbers een must tijdens je stedentrip naar Eindhoven.

Het Philips Stadion is het derde grootste stadion van Nederland en heeft plek voor 35.000 toeschouwers. Het stadion oogt aan de buitenkant behoorlijk futuristisch. Terwijl het toch een lange bestaansgeschiedenis kent.

Eindhoven_PSV_2017

De aftrap werd letterlijk en figuurlijk gegeven aan het begin van 1911, toen het pas opgerichte Philips Elftal (bestaande uit medewerkers van het bedrijf) zijn eerste wedstrijd speelde aan de Frederiklaan in Eindhoven. Op precies dezelfde plek waar nu het stadion staat. Overigens werd die aftrap verricht door de toen vijfjarige Frits Philips, de later zeer geliefde leider van het concern en tot zijn dood fervent fan van PSV. Zijn vaste stoel in het stadion (gewoon tussen het publiek, zoals Frits belangrijk vond) wordt nog altijd vrijgehouden tijdens elke wedstrijd.

Eindhoven_PSV_08.jpg

PSV
Sinds 1913 heet de voetbalclub officieel PSV (Philips Sport Vereniging) en bestaat ook het officiële stadion aan de Frederiklaan, weliswaar in een veel primitievere vorm dan tegenwoordig. Die locatie, opmerkelijk zo middenin het centrum, had alles te maken met het Philipsdorp dat daar gestalte had gekregen, als antwoord op de behoefte aan woningen voor de nieuwe medewerkers van het snel groeiende Philips. Sociaal als het bedrijf was, bouwde het die huizen en richtte ook de sportvereniging op zodat het personeel na werktijd verantwoord en in samenhang kon ontspannen.

Eindhoven_PSV_02.jpg

Deze en meer markante, leuke, ontroerende en interessante anekdotes over PSV en het Philipsstadion in Eindhoven komen aan bod in het PSV Museum. Hier wordt de geschiedenis van de succesvolle club verteld. je kunt er voetbalhelden zoals Jan van Beveren en Romário ‘ontmoeten’, de grootste prijzen uit de clubhistorie zien blinken en andere bijzondere memorabilia, foto’s en videobeelden bekijken. Kinderen kunnen zich vermaken met een touchscreen en een periscoop gericht op het stadion, of elkaar aftroeven met al hun PSV-kennis.

Combineer je bezoek aan het PSV Museum met een Stadiontour waarin het veld, de spelerstunnel, de kleedkamers, het Perscentrum, de Bestuursloge en de Sponsoretage en Caffee 1913 aan bod komen. En niet te vergeten; dat immer vrijgehouden stoeltje van wijlen Frits Philips, de jongen/man die er vanaf de eerste dag vol passie bij betrokken was.

Eindhoven_PSV_05.jpg

Philips Stadion
Frederiklaan 10, Eindhoven

Eindhoven_PSV_07.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.