kerst-eindhoven-1eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttoren

Het Evoluon - futuristische blikvanger door de jaren heen

Is het een vliegende schotel? Nee, maar dat lijkt op het eerste gezicht wel zo. De futuristische gedaante van het Evoluon is dan ook al decennia een echte blikvanger in Eindhoven.

Eindhoven_Evoluon

Gelegen tussen industrieterreinen Strijp–S en Strijp–R zorgt het Evoluon sinds de opening in 1966 voor veel bedrijvigheid in en naar de stad. Tegenwoordig zelfs in de meest letterlijke zin van het woord, omdat het bouwwerk nu dienst doet als congrescentrum, evenementenlocatie en vergaderlocatie. Ook zijn er werk- en flexplekken te huur voor allerhande (zelfstandig) ondernemers, die steeds talrijker aanwezig zijn in Eindhoven.

Eindhoven_Evoluon_2015_02.jpg

Toch kent het bouwwerk, overigens net als het Dr. A.F. Philips Observatorium een ontwerp van architect Louis Kalff (samen met de Eindhovense ontwerper Leo de Bever) en een (jubileum)geschenk van Philips aan de bevolking van Eindhoven, een lastige geschiedenis.

Expositie
De hoogtijdagen waren in de jaren zeventig en tachtig, als publieksattractie met een interactieve expositie over de werking van (toen) baanbrekende uitvindingen als de radar, telefoon, satellieten, televisie. Maar het werd gaandeweg steeds lastiger om die expositie modern en levendig te houden. Daarbij rezen de kosten voor onderhoud van dit aparte gebouw de pan uit. Zodoende ging Philips op zoek naar nieuwe, rendabele bestemmingen voor het Evoluon.

Eindhoven_Evoluon_2015_04.jpg

Dat resulteerde in de jaren negentig in het Philips Competence Centre, een ontvangst- en expositieruimte voor Philipsdivisies en relaties. Inclusief een nieuwe vleugel, een ‘state-of-the-art auditorium’, indrukwekkende foyer, vijf extra conferentiezalen, vier luxe VIP-Rooms en een dito restaurant. Als in 1994 ook een nieuwe kantoorvleugel wordt aangebouwd, heeft het Evoluon de verschijningsvorm die nu nog gebruikt wordt.

Kora at Evoluon
Sinds kort is het gebouw eigendom van Kora, een internationaal netwerk van campussen. Het Evoluon wordt hiermee een campus waar ondernemers (starters, mkb en ervaren ondernemers) kunnen komen werken en netwerken. De deuren van het gebouw zijn vanaf 21 oktober 2015 weer open. Er zijn plekken waar iedereen een paar uur kan gaan zitten werken. Daarnaast is een groot deel van de ruimte omgebouwd tot kantoren, flexplekken en ontmoetingsplekken. In het vernieuwde restaurant (met terras) kun je terecht voor ontbijt, lunch, koffie of borrel.

Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, Eindhoven

Volgend artikel: Klokgebouw markant gebouw op het voormaloge Philipsterrein Strijp S

Vorig artike:l Sculptuur Gerard Philips 'Poort naar de toekomst'
 
Eindhoven_Evoluon_2015_01.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven