kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouw

Geschilderd door Vincent van Gogh

Dat de Genneper Parken sowieso een onmisbaar stukje Eindhoven is, lees je op deze website in de rubriek Parken en Tuinen. Maar een specifiek onderdeel verdient een extra toelichting: de Genneper Watermolen, gelegen aan de rivier de Dommel.

Om te beginnen omdat de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh (die oorspronkelijk uit het nabijgelegen dorp Nuenen kwam) deze molen in november 1884 meerdere keren heeft geschilderd. De plek vanwaar hij dat deed, recht tegenover de molen, wordt geŽerd met een koperen gedenkteken. Een van de betreffende schilderijen is te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Eindhoven_Genneper_watermolen_01.jpg

De molen zelf is nog veel ouder, de eerste documentatie erover stamt uit april 1249. Sinds die tijd heeft het waterrad veel geleden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het zelfs volledig verwoest, waarna de molen in 1587 opnieuw werd gebouwd. Hij deed dienst als korenmolen, maar is tegenwoordig niet meer in gebruik. Inmiddels is het een rijksmonument. De Genneper Watermolen is elke zondagmiddag open voor publiek en er hoort ook een winkeltje bij.

Eindhoven_Genneper_watermolen_02.jpg

Genneper Watermolen
Genneperweg 143, Eindhoven

Eindhoven_Genneper_watermolen_03.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone