kerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-lichttoren

Sterrenwacht en Radiomonument

Aan de rand van het stadwandelpark, in het centrum van Eindhoven, staat het Dr. A.F. Philips Observatorium, een zogeheten publiekssterrenwacht en dus zeker een bezoekje waard. Dit wetenschappelijke gebouw was een cadeau van Anton Philips aan de Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring, zodoende is het naar hem vernoemd.

Architect Louis Kalff gaf het gebouw een draaibare koepel, die afgedekt werd met ‘in aluminiumkleur geschilderde kleine in leivorm gesneden stukken’. Tegenwoordig is de koepel met koper bedekt en door weersomstandigheden opvallend groen uitgeslagen, wat bijna een bewuste keuze lijkt. Voor de ronde vorm en bijbehorende constructie van het gebouw is bewust gekozen, zodat wind, zonnewarmte en trillingen de telescoop zo min mogelijk beïnvloeden.

Telescoop
Een noemenswaardige telescoop bovendien, want de Newtoniaanse sterrenkijker van het Dr. A.F. Philips Observatorium is maar liefst 3.5 meter lang. Hij staat bovenin de toren onder het draaibare koepeldak. Deze kijker vergroot maximaal vierhonderd keer en ‘kan lichtzwakke objecten (bijvoorbeeld planeten, nevels en de maan) waarnemen tot magnitude 14’, aldus de informatie op de website van de sterrenwacht.

Eindhoven_Sterrenwacht_01.jpg

Maar helaas, in dit opzicht blijkt Eindhoven Lichtstad een nadeel te zijn, want vanwege de lichtvervuiling in de stad (en de bomen van het stadswandelpark) wordt de noordelijke ruimte aan het zicht onttrokken. Overdag kan ook via een zonnefilter de zon worden bekeken. Met een speciale zonnetelescoop zijn zelfs structuren op en rond de zon zichtbaar. 

Aan het Dr. A.F. Philips Observatorium kun je nagenoeg het hele jaar door een bezoekje brengen. Ook groepsrondleidingen zijn mogelijk. Naast de primaire astronomische activiteiten kun je in de sterrenwacht informatieve presentaties en fascinerende opstellingen zien, zoals de slinger van Foucault en verschillende schaalmodellen.

Leuk detail: de eerste steenlegging voor het Dr. A.F. Philips Observatorium was op 28 november 1936 en werd verricht door de toenmalige Prins Bernhard en Prinses Juliana.

Radiomonument
Tijdens deze officiële gelegenheid werd ook het Radiomonument onthuld, dat om de hoek in hetzelfde park te zien is.  Deze herinnering aan de eerste radioverbinding die in 1927 door Philips gerealiseerd werd tussen Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië heeft de gedaante van een roepende vrouw. Zowel dit beeld als het Dr. A.F. Philips Observatorium zijn rijksmonumenten.

Eindhoven_Stadswandelpark_Radiomonument

Dr. A.F. Philips Sterrenwacht
Alberdingk Thijmlaan 3, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone