eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1eindhoven-markt-terras

Waar Eindhoven Lichtstad begon

Waar het allemaal begon voor Philips... In de eerste gloeilampenfabriek aan de Emmasingel in het centrum van Eindhoven. Dit kleine fabriekspandje stamt uit 1869 en was oorspronkelijk een stoomspijkerfabriek.

In 1891 kocht Gerard Philips het gebouw, voornamelijk voor de productie van gloeilampen. Ziehier ook de geboorte van Eindhoven Lichtstad, zoals de bijnam nog steeds luidt. Toen de fabricage van gloeilampen op grotere schaal ging plaatsvinden in de nieuwbouw (zie item Lichttoren) aan de overkant, deed het fabriekje dienst als chemisch magazijn en als pakhuis.

Overigens werd de (letterlijke en figuurlijke) verbinding tussen deze twee Philips Lighting panden tot voor kort aangegeven door een elektronische lichtstraal die over de doorgaande weg loopt. De lichtstraal zelf is helaas niet meer te zien, maar de bijbehorende constructie is nog altijd opvallend aanwezig in het wegdek.

Eindhoven_Philips_Museum_05.jpg

Na een brand in 1926 bleven alleen het kantoor, de schoorsteen en delen van het voorfront bewaard. Dat gedeelte werd vier jaar later in oude staat hersteld, waarna het pand tot 1951 verschillende nieuwe gebruikers kende. In 1951, toen Philips zestig jaar bestond, werd de schoorsteen verrijkt met een plaquette en nam de oorspronkelijke eigenaar het fabriekje weer in gebruik, zodat het de volgende veertig jaar een nieuwe functie had als het Philips Demonstratielaboratorium. Vervolgens huisden het Concernarchief van Philips (Philips Archives) en de stichting Lichteffecten in de Schilderkunst en Sculptuur er nog tien jaar.

Sinds 2001 is de Gloeilampenfabriek een rijksmonument en het huidige Philips Museum. In 2011 ging het museum dicht voor een grote verbouwing, waarbij de het historische gebouw aangevuld werd met een glazen façade aan de voorkant. De originele opstelling van oude apparatuur voor fabricage van gloeilampen is in ere gehouden. De toenmalige koningin Beatrix verrichte de formele heropening op 5 april 2013. Sindsdien is het een bekende toeristische trekpleister.  Op 12 mei 2015 mocht het Philips Museum zijn honderdduizendste bezoeker verwelkomen.

Philips Museum
Emmasingel 31, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone