kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terras

Historisch gebouw dat van zich laat horen

Een van de zeldzame echt historische gebouwen in Eindhoven is groots, laat regelmatig van zich horen en is daarom moeilijk te missen: de Sint-Catharinakerk, middenin het oude stadscentrum.

Dit neogotische gebouw is ontworpen door Pierre Cuypers, internationaal beter bekend als de architect die ook het Amsterdamse Rijksmuseum en Centraal Station ontwierp. De bouw van de kerk begon in 1861, hij werd voltooid in 1867 en is sinds 1972 een rijksmonument.

Torens
Meest in het oog springende kenmerk van de Sint-Catharinakerk zijn de twee torens, beide 73 meter hoog en bestaande uit een mannelijke en een vrouwelijke variant: de zogeheten David-toren en Maria-toren. Architect Cuypers ontwierp deze naar voorbeeld van de kathedraal van Chartres. Wie het gebouw verder bestudeert, ziet ook meerdere ‘roosvensters’, die verwijzen naar de heilige Catharina en haar symbool, een wiel.

Eindhoven_Catharinakerk_2015_02.jpg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942 en 1944, richtten bombardementen veel schade aan. Na de oorlog werd architect C.H. de Bever ingeschakeld om de kerk te restaureren. Daarbij zijn de oorspronkelijke ramen, die verwoest werden, vervangen door de huidige glas-in-loodramen.

Carillon
Dat de Sint-Catharinakerk regelmatig van zich laat horen, heeft verschillende redenen. Om te beginnen, beschikt de kerk over een bijzonder carillon met omvang van vijf octaven, dat het personeel van Philips in 1966 schonk. Deze wordt regelmatig live bespeeld, wat in de wijde omtrek te horen is. Incidenteel behoren zelfs moderne popliedjes tot het repertoire. Ook bezit de kerk twee orgels, waarvan het grootste orgel met 5723 pijpen een van de grootste van Nederlandse is. Het tweede orgel is een kleiner neogotisch altaarorgel.

Eindhoven_Catharinakerk_interieur

De muzikale aard van de Sint-Catharinakerk krijgt ook gestalte in het samenwerkingsverband ‘Muziek in de Cathrien’. Elke zaterdag om 15.00 uur spelen het Collegium Musicum Eindhoven, het Collegium Vocale Eindhoven en het Collegium Instrumentale Eindhoven klassieke muziek in de kerk. Het programma staat op de website van Muziek in de Cathrien.

Stadskerk Sint Catharina
Kerkstraat 1, Eindhoven

Eindhoven_Catharinakerk_2015_01.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven