







Unieke en bijzondere plekken in Eindhoven
Eindhoven heeft geen historisch centrum, fraaie monumenten of imposante kerken. In de Tweede Wereldoorlog verwoestte een bombardement het centrum. Daarom beperkt het stedenschoon zich tot wederopbouw architectuur. Eindhoven is een bourgondische stad met veel gezellige restaurantjes en een hele straat vol met bars, cafe's en uitgaansmogelijkheden.
Unieke plekken in Eindhoven
1. Stratumseind
2. Effenaar
3. Spoelhuisje
4. Blob
5. Evoluon
6. Strijp S
7. Eerste gloeilampenfabriekje
1. Stratumseind
De leukste straat in Eindhoven en de langste 'kroegenstraat' in Nederland, een straat met uitsluitend kroegen en restaurants. Tijdens evenementen als het WK en carnaval is de straat propvol en heel gezellig. 's Morgens en vroeg in de middag is er niet veel te beleven en lijkt het Stratumseind uitgestorven. Je moet hier dan ook 's avonds en vooral in het weekend zijn.
2. Effenaar
De Effenaar is een cultureel centrum en multifunctioneel poppodium met elk weekend live optredens. Er zijn twee zalen, een restaurant-café en een eigen achtertuin. De Effenaar staat op de plaats van de voormalige linnenfabriek Van den Briel en Verster. Alleen een muur en het spoelhuisje zijn over van het oorspronkelijke gebouw.
3. Spoelhuisje
Het spoelhuisje is een mini-museum en bed and breakfast. Het gebouwtje hoorde bij de linnenfabriek Van den Briel en Verster. Aangezien het aan de Dommel lag, brachten thuiswevers hun weefproducten per schuit naar de fabriek waar de lading gelost werd.
4. BLOB
De eyecatcher op het 18 Septemberplein is de BLOB, binary large object. Een opvallend glazen gebouw dat dienst doet als winkel. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas.
BLOB is een term uit de IT-wereld en wordt gebruikt om een groot gegevenselement in een database in binaire code op te slaan, leesbaar voor software, maar voor mensen ziet het eruit als een lange combinatie van de tekens 0 en 1.
5. Evoluon
Toen het Evoluon in 1966 werd gebouwd was het het paradepaardje van Philips. Een futuristisch gebouw dat op een vliegende schotel lijkt. Het diende als educatief technologiemuseum. Een nieuw soort museum waar de bezoeker zelf kon experimenteren, interactief noemen we dit tegenwoordig.
Langzaam aan kwamen er meer interactieve musea. Het up-to-date houden van de tentoonstelling werd te kostbaar en het Evoluon sloot voor het publiek in 1989. In de jaren erna diende het als congres-en evenementencentrum.
In 2022 heropende het als museum onder leiding van Next Nature, een stichting die zich richt op het onderzoeken van de impact van technologie op ons leven en op de planeet.
6. Strijp-S
Strijp-S is het voormalig bedrijventerein van Philips vol oude fabrieksgebouwen die aan een tweede leven zijn begonnen. Nu is het een wijk waar mensen wonen en werken. Je vindt hier tal van gezellige restaurants, koffietentjes en winkels.
Drink een biertje bij Brouwerij het Veem kies uit 24 veembiertjes van de tap. Bewonder de Trudo Toren, de mooiste groene woontoren in de stad met 125 bomen en 5000 struiken aan de buitenkant op elke woonlaag.
7. Eerste gloeilampfabriek
Aan de Emmasingel staat het fabriekje waar Philips de eerste gloeilampen in Nederland maakte. Nu is hier het Philipsmuseum gevestigd. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Philips van de gloeilampen in het begin tot en met de uitvindingen van morgen.
De oude fabriekswerkplaats met apparaten de eerste gloeilampen gemaakt werden, is nog in tact. Maar lampen worden er niet meer gemaakt, trouwens nergens in Nederland meer, en gloeilampen al helemaal niet meer want die zijn vervagen door energie-vriendelijkere lampen.
Lees verder:
Het Evoluon futuristische blikvanger
Philipsmuseum het succes van Gerard en Frits Philips
foto's Marianne Crone