eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terraseindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1

Reusachtige sculptuur eert Gerard Philips

'Poort naar de Toekomst' is de naam van een reusachtige sculptuur, een cadeau van het Philips concern aan de stad Eindhoven. Het kunstwerk is een gigantisch grote buste van Gerard Philips. Het is een eerbetoon aan de grondlegger van het Philips concern. Want zonder Gerard zou er geen Philips zijn geweest.

Eindhoven_gerard_philips_beeld.jpg

Poort naar de Toekomst
'Poort naar de Toekomst' is een zeven meter hoog kunstwerk waar je doorheen kunt lopen via een opening in de vorm van een gloeilamp, heel toepasselijk omdat hij het genie was achter de Philips gloeilamp. Het beeld is opgebouwd uit 502 aan elkaar gelaste ringen van cortenstaal. De gelaagdheid verwijst naar CT-scans waarbij dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. Dit verwijst naar de gezondheidtechnologie, de core business van Philips op dit moment. De doorgang is bekleed met spiegels en mondt uit in een brede Poort naar de Toekomst. 's Avonds is er elk uur een lichtshow.

Eindhoven_gerard_philips_buste.jpg

Gerard Philips: grondlegger van de gloeilampenfabriek
Gerard Philips (1858-1942) startte op 15 mei 1891 samen met zijn vader de gloeilampenfabriek Philips in Eindhoven. In 1914 richtte hij het Natuurkundig Laboratorium op dat meestal NatLab wordt genoemd, de voorloper van Eindhoven Brainport van vandaag. Zijn jongere broer Anton heeft meer commercieel talent en is een echte ondernemer. De combinatie ondernemingszin en technisch vernuft groeit uit tot een wereldbedrijf dat zorgt voor werkgelegenheid, welvaart en welzijn in Eindhoven en ver daarbuiten.

Eindhoven_gerard_philips_beeld_doorgang.jpg

De kunstenaar
De kunstenaar Andreas Hetfeld (1965) werkte samen met acht anderen aan dit giga beeld. Geen atelier is groot genoeg daarom werd het gemaakt op een scheepswerf in Millingen aan de Rijn. Het kunstwerk dat 23.000 kilo weegt, was te groot voor vervoer over de weg en is per boot over de Waal naar Eindhoven gekomen.

Locatie
Het kunstwerk staat tijdelijk in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T in Eindhoven. Wanneer het Victoriapark in de binnenstad is gerenoveerd, zal het beeld daar een permanente plaats krijgen.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression