eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1

Een goede menukaart en culturele evenementen

Wat er vroeger in dit historische pand aan het Stratumseind in Eindhoven zat, is niet moeilijk te raden. Tegenwoordig weten inwoners en toeristen het om heel andere redenen te vinden: een goede menukaart en culturele evenementen.


De charme van het gebouw (uit 1819) waarin de Oude Rechtbank huist, is grotendeels bewaard gebleven en is ook een meerwaarde voor het huidige karakter. Het is statig van oorsprong, maar tegelijkertijd knus en uitnodigend met veel verschillende ruimtes en een leuke binnenplaats in de buitenlucht.

Eindhoven_Oude_Rechtbank_03.jpg

Op die binnenplaats kun je nog een deel van de voormalige gevangenis vinden waar vroeger mensen opgesloten werden in afwachting van hun proces. Feitje: in 1857 waren dat er maar liefst 623. De regionale rechtbank bestond tot 1877 en in 1902 werd het een kantongerecht. Dat bleef het tot 1965, toen het gebouw in gebruik werd genomen door de belastingdienst. Drie jaar later verloor het pand ook die functie en al snel namen krakers het over. Zo begon een rijke culturele periode die tot op de dag van vandaag voortduurt. Er kwam een museum in, een kunstuitleencentrum en een uitgaansgelegenheid.

Eindhoven_Oude_Rechtbank_01.jpg

Nu biedt de Oude Rechtbank in Eindhoven zowel overdag als ís avonds genoeg redenen voor een bezoekje. Je kunt er lekker lunchen of dineren, maar ook concerten, feesten en theatervoorstellingen bezoeken. Regelmatig worden er ook andere kunstzinnige dingen georganiseerd zoals exposities. Tijdens de Dutch Design Week is dit vaak een bijzondere locatie met eigenzinnig aanbod.

Oude Rechtbank
Stratumseind 32, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone