kerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazzaeindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-4

Het wonder van Eindhoven

In 1891 kocht Gerard Philips voor 12.150 gulden een oud fabriekje†in Eindhoven, een dorp dat nog geen vijfduizend inwoners†telde. Het was niet meer dan een vlek op de kaart.

Arno_Kantelberg_Het_wonder_van_EindhovenNadat de drempel van de twintigste eeuw was genomen, kwam het dorp onder aanvoering van Gerard en zijn broer Anton Philips in een stroomversnelling die zijn gelijke niet kent in Nederland. Philips groeide uit tot een toonaangevende multinational, die na de Tweede Wereldoorlog, van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, zijn bloeitijd beleefde. Philips maakte van Eindhoven het Silicon Valley van Nederland.

Arno Kantelberg trekt langs mensen, huizen, fabrieken en andere locaties in en om Eindhoven die samen het succesverhaal van de stad vormen. 'Het wonder van Eindhoven' vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld.

In het weekend van 16 februari 2013 vond in Amsterdam het gelijknamige festival plaats: Het wonder van Eindhoven. De Balie organiseerde een avond over Eindhovens design toen en nu, en Paradiso toonde het Wonder in een spetterende multimediale avond met optredens van Theo Maassen en andere bekende Eindhovenaren.

Het wonder van Eindhoven
Arno Kantelberg
Uitgeverij Podium B.V., 2013
ISBN 9789057595707
Ä 17,50

Bestel Het wonder van Eindhoven bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.