eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4indhoven-strijp-s-klokgebouw

Slachtoffers van de pest met gemuteerd DNA

Een van de grootste en oudste bezienswaardigheden van Eindhoven, de Sint-Catharinakerk, herbergt zelf nog een extra bijzondere bezienswaardigheid. Hoewel misschien een beetje spookachtig.

Onder de grond van het pleintje rondom de Sint-Catharinakerk, zichtbaar onder verlichte glazen inkijkjes, liggen een aantal skeletten met een interessant verhaal. Ze zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden gevonden in een massagraf. Deze mensen behoorden tot de slachtoffers van de pest in de middeleeuwen en zijn om die reden in een groot graf geborgen.

Eindhoven_Archeologie_02.jpg

Later bleek dat het geconserveerde DNA in die skeletten erg de moeite waard is voor medisch onderzoek naar mutaties vanwege de pest, die beschermen tegen bepaalde ziekten zoals HIV. Zodoende werd er in 2011 grootschalig onderzoek gedaan op de botten gevonden in het grafveld van de Sint-Catharinakerk in Eindhoven.

Eindhoven_Archeologie_03.jpg

Een aantal volledige skeletten, ook van een kindje, zijn permanent tentoongesteld onder het plein van de kerk. Altijd gratis zichtbaar, dag en nacht. Dus niet schrikken als je na een stapavondje op het Stratumseind (dat grenst aan de Sint-Catharinakerk) ineens over geraamtes heenloopt. Dat heeft niets met je drankinname van die avond te maken, ze liggen er echt. Lees meer over de opgravingen bij de Catharinakerk in dit artikel.†

Eindhoven_Archeologie_04.jpg

Catharinakerk
Kerkstraat 1, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Eindhoven

Mooie timelapse-video van Eindhoven