kerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazza

TheorieŽn genoeg over de herkomst van de naam Eindhoven

Waar komt de naam Eindhoven eigenlijk vandaan? Dat weet niemand met zekerheid. Maar er zijn theorieŽn genoeg: van plausibel tot zeer vergezocht.

Zo zou de naam afkomstig zijn van het woord oven (Een-oven) omdat de stad zo arm was dat er alleen maar een bakoven werd gevonden door de naamgevers. Of het is juist afgeleid van Eyndthovia, omdat hier vroeger de kustlijn begon en dus het einde van dorpen en huizen zou zijn geweest.

Logischer klinkt de verklaring dat Eindhoven zijn naam dankt aan rivier de Einde of Ende, dat nu de Gender heet. ĎEndeí betekent rivier en Ďhovaí was een stuk ontgonnen grond van ongeveer 10 hectaren groot, later ook wel hoeve genoemd. Oftewel: Eindhoven = hoeve aan de rivier.

Het is ook mogelijk dat de naam Eindhoven ontstond als deel van Woensel, aangezien dit aangrenzende dorp lang de naam Eindje had (Eindje was een gehucht bij Woensel). In dit geval betekent Eindhoven de hoeve op het einde van Woensel.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.