eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4

Van bevolkingskrimp naar Eindhoven 2.0

Hoewel Eindhoven al in 1232 stadsrechten kreeg, dankzij de centrale handelsligging tussen België en Duitsland, duurde het nog behoorlijk lang voordat het ook echt een stad werd.

Sterker nog, tot in de 19e eeuw had Eindhoven zelfs te kampen met bevolkingskrimp vanwege meerdere oorlogen, heftige branden en grote epidemieën (onder andere de pest). Maar tijdens de vorige eeuw kwam de eerste echte groeispurt (van 6.500 naar 46.500 inwoners) dankzij verbeterde gezondheidszorg en huisvesting, sterke groei van de werkgelegenheid en de daaraan gerelateerde vestiging van mensen van buiten Eindhoven. De grootste boost is toe te schrijven aan Philips, die tussen 1920 en 1930 Eindhoven letterlijk en figuurlijk op de kaart zette.

Eindhoven_geschiedenis-philips

Triple Helix
Toen Philips aan het einde van de 20e eeuw zijn hoofdkantoor naar Amsterdam verhuisde en de tweede grote economische speler DAF in zwaar weer verkeerde, stond Eindhoven aan de rand van een faillissement. Weer dreigde de stad ten onder te gaan, maar het bedrijfsleven, de gemeente en de grote onderwijsinstellingen sloegen de handen in elkaar en bedachten de Triple Helix constructie, waarbij kennisdeling en intensieve samenwerking de oplossing bleek voor Eindhoven 2.0. En hoe.

Tegenwoordig staat de stad, als kloppend hart van de toptechnologische Brainport Regio, in de meest gerenommeerde (internationale) lijstjes als het gaat om bedrijvigheid, innovatie, ontwikkeling en toekomstperspectief.

Eindhoven_Lichttoren-centrum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone