indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3

Philips en Strijp S fabrieksterrein nu moderne wijk

Philips en Strijp-S zijn onlosmakkelijk met elkaar verbonden in Eindhoven. Strijp-S is een voormalig industrieterrein met Philips-fabrieken en nu een moderne wijk. Het terrein was omheind en alleen toegankelijk voor werknemers of bezoekers met een pasje. De portïersloge bij de ingang van Strijp-S herinnert aan dit verleden. Nu is Strijp-S een nieuwe wijk waar Philips-fabrieken en Philips-gebouwen zijn omgebouwd tot woningen, bedrijven en horeca.

Eindhoven_ohilips_strijp_s_(4).JPG

Fabrieken en Strijp-S
In 1916 bouwde Anton Philips zijn eerste glasfabriek voor gloeilampen op Strijp-S en in 1923 kwam hier het Philips Natuurkundig Laboratorium. Strijp-S was ook de plaats waar de eerste radio's en televisies en vele andere elektronische apparaten werden uitgevonden en geproduceerd.

Van zand naar klant
Slechts tien jaar na de oprichting in 1891 produceerde Philips ruim 1,5 miljoen gloeilampen. Om niet afhankelijk te zijn van leveranciers hanteerde het bedrijf het credo 'van zand naar klant'.

Dit betekent dat Philips van onderzoek tot opslag, elke fase van de productie zelf verzorgde. Dus van glasblazen tot kartonfabriek werd alles geproduceerd op Strijp-S. Met andere woorden, Philips was zelfvoorzienend in het behandelen van grondstoffen totdat het product naar de klant werd getransporteerd.

Lagelonenlanden
Eind jaren zeventig verhuisde steeds meer productie naar lagelonenlanden. Door toenemende internationale concurrentie moesten de productie-eenheden in het buitenland verder worden opgeschaald. Het gevolg was dat veel Philips-fabrieken in Eindhoven werden gesloten en in de Europese fabrieken ging het bedrijf zich meer richten op management, innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg.

Eindhoven_ohilips_strijp_s_(6).JPG

Het einde van Philips in Eindhoven
Eind jaren negentig gebeurde er iets. Philips verhuisde zijn hoofdkantoor naar Amsterdam en staakte veel activiteiten in Eindhoven.

Strijp-S herontwikkeld
Nadat Philips in de jaren negentig uit Eindhhoven was vertrokken, werd de wijk Strijp-S ontwikkeld en omgevormd tot creatieve en culturele hotspot. Wat voorheen een plek was voor alleen de Philipsmedewerkers, was nu voor iedereen toegankelijk.

Strijp-S voor iedereen
Dat is precies de reden dat VolkerWessels en de gemeente Eindhoven in 2002 Strijp-S van Philips kochten. Het doel was Strijp-S te transformeren tot het nieuwe creatieve centrum van Eindhoven. En dat is goed gelukt zoals we vandaag de dag kunnen zien.

Eindhoven_ohilips_strijp_s_(3).JPG

Industrieel erfgoed met een frisse blik
Zo kwamen er in de voormalige industriële panden nieuwe bedrijven en woningen. Tegenwoordig is het een plek waar kunstenaars, ontwerpers, theatermakers en muzikanten hun activiteiten kunnen presenteren. Bovendien is het een locatie voor evenementen en festivals.

De oude fabrieken zijn omgevormd tot stijlvolle conceptwinkels, bedrijven en restaurants. Een maal per maand wordt op Strijp-S de Feel Good Markt gehouden. Ook is Strijp-S een tbuishaven van de DDW, Dutch Design Week die elk jaar in oktober plaats vindt.

Tip:
Ben je geintereesserd in Philipsproducten? Bezoek dan de expositie Philips Historische Producten met een uitgebreide collectie lampen, radio's, televisies, medische apparatuur en tal van andere producten die Philips door de jaren heen heeft gemaakt. Deze tentoonstelling vormt een waardevolle aanvulling op een bezoek aan het Philips Museum in het centrum van Eindhoven.


Eindhoven_ohilips_strijp_s_(1).JPG

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.