kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-1

Frits Philips, Eindhoven, Philips Electronics en PSV

Eindhoven eert Frits Philips (1905-2005) als ereburger, met een standbeeld, een eretribune in het PSV Stadion, een concertzaal, scholen en een sporthal die allemaal naar hem vernoemd zijn. Zonder Frits Philips geen Philips Electronics.

Eindhoven_Frits_Philips_(1971).jpg

Philips en gloeilampen
Frits Philips was de zoon van Anton Philips die in 1891 samen met zijn broer Gerard een lampenfabriek oprichtte. Het begon met gloeilampen, maar uiteindelijk maakte de fabriek alles waar een stekker aan zat: van koelkasten tot wasmachines en van televisies tot videorecorders, maar ook cassettebandjes, DVD's, CD's en ook wc-brillen en deurbeslag van bakelie, een kunststof gebruikt in de radio industrie. Bakeliet mocht van de uitvinder wel in licentie vervaardigd worden maar niet onder deze naam. Daarom heet deze kunststof van Philips: philite.

Frits Philips: Een Pionier in de Technologiewereld
Frits Philips werd geboren op 16 april 1905 in Eindhoven. Hij was de medeoprichter van Philips Electronics. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool van Delft, waar hij een solide basis legde voor zijn toekomstige prestaties in de technologie-industrie.

Eindhoven_Frits_Philips_street_art.jpg
Frits Philips: Street art PSV-laan in Eindhoven

Leiderschap bij Philips Electronics
Na zijn afstuderen trad Frits Philips in 1929 toe tot het familiebedrijf, waar hij al snel zijn leiderschapskwaliteiten en technische expertise tentoonspreidde. Hij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling en productie van de eerste succesvolle Philips-radio, waarmee het bedrijf wereldwijde erkenning verwierf.

Als president-directeur van Philips Electronics leidde hij het bedrijf door verschillende uitdagingen, waaronder de Tweede Wereldoorlog, waarin hij vastberadenheid en veerkracht toonde door het bedrijf operationeel te houden en joodse medewerkers te beschermen tegen vervolging.

Eindhoven_frits_philips_markt_eimdhoven.JPG

Frits Philips en de TU/e
Frits Philips heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Eindhoven en de ektronica-industrie en is medeoprichter van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het Philips concern en ook Daf hadden behoefte aan technisch geschoold personeel uit de regio. Het was daarom bijna vanzelfsprekend dat er een technische hogeschool moest komen in het zuiden van het land. Op voorstel van Frits Philips reserveerde het Philips-concern in 1951 één miljoen gulden voor een tweede technisch Hogeschool. De THE (Technische Hogeschool Eindhoven) opende in 1957.

Frits Philips en PSV
Frits Philips, naast zijn bekendheid in de wereld van technologie en ondernemerschap, speelde ook een belangrijke rol in de geschiedenis van PSV. Zijn betrokkenheid bij de club ging verder dan alleen het financiële aspect. Hij was zijn hele leven een gepassioneerde supporter en een toegewijde beschermheer van de club en financierde onder andere de bouw van het Philips Stadion.

Eindhoven_Philipsdorp_07.jpg

Het Philips-concern vandaag
Philips Electronics, ooit een van 's werelds grootste elektronicabedrijven, heeft door de jaren heen verschillende veranderingen ondergaan. In 2011 stopte Philips met de productie van televisies. In 2018 hield  Philips Lighting op met bestaan en werd Signify.

Stofzuigers, airfryers, televisies, scheerapparaten etc worden nu door buitenlandse firma's gemaakt, maar worden nog wel verkocht onder de merknaam Philips. Tegenwoordig is Philips voornamelijk actief op het gebied van gezondheidstechnologieën en produceert medische apparatuur zoals MRI-scanners, CT-scanners en echografiesystemen.

Lees verder: Philipsdorp: symbolische eenheid van werken en wonen

Volgend artikel: PSV FANstore
Vorig artikel: Sculptuur van Gerard Philips

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone