eindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1eindhoven-markt-terras

8x Indiaas eten in Eindhoven

Eindhoven heeft een scala aan Indiase restaurants die druk bezocht worden door de Indiase expats die in Eindhoven wonen en werken. Dat betekent dat de gerechten authentiek Indiaas zijn en dat er niet zuinig gedaan wordt met pittige specerijen. Om een beetje tegemoet te komen aan de Nederlandse smaak zijn er soms twee versies van hetzelfde gerecht, een pittige en een milde variant. Een aantal van de restaurants zijn enigszins kaal ingericht volgens Nederlandse begrippen en daardoor juist typisch Indiaas.

Eindhoven_indiaas_restuarnat_krishna_vilas.jpg

Inhoud:

1. Verschil tussen Zuid- en Noord-Indiase keuken
2. Typisch Indiase gerechten
3. Wat is een thali
4. Lijst van Indiase restaurants in Eindhoven

1. Verschil tussen de Zuid- en Noord-Indiase keuken
De Zuid-Indiase en Noord-Indiase keukens verschillen aanzienlijk van elkaar wat betreft ingrediŽnten en bereidingswijzen. In het algemeen maakt de Noord-Indiase keuken gebruik van dikkere sausen en curry's en de Zuid-Indiase heeft lichtere gerechten.

Dit verschil is te verklaren wanneer je naar het klimaat kijkt. In Noord-India is het droger en daarom ligt de focus op tarwe, gierst en andere granen. Chapati, naan en paratha (soorten brood) worden dan ook veel gegeten. Zuid-India heeft een vochtiger klimaat, waardoor rijst prominenter is in hun gerechten die vaak gecombineerd worden met vis en sambar (een pittige linzensoep) en rasam (een pittige tamarinde-soep).

De Noord-Indiase keuken gebruikt als smaakmakers een verscheidenheid aan kruiden zoals garam masala (een mix van specerijen waaronder kaneel, kardemom en kruidnagel.), kasuri methi (gedroogde fenegriekblaadjes), en room, vaak van buffels, voor een volle smaak. De Zuid-Indiase keuken legt de nadruk op verse kruiden zoals curry leaves, mosterdzaad, rode pepers, tamarinde en vers geraspte kokosnoot.

Eindhoven_indiaas_restaurant_noord_india.jpg

2. Typisch Indiase gerechten
Noord-Indiase keuken: paneer tikka (gemarineerde en gegrilde zachte Indiase kaas), butter chicken (gegrilde kip in een romige tomatensaus), dal makhani (gekruide zwarte linzencurry), en verschillende soorten biryani en pulao (rijstgerechten).
Zuid-Indiase keuken: dosa (een dunne, knapperige rijstpannenkoek), idli (gestoomde rijstkoekjes), uttapam (dikke hartige pannenkoeken), sambar, en chutneys.

3. Thali
Het Indiase gerecht thali is een traditionele en populaire maaltijd die in veel delen van India wordt geserveerd. Het woord thali verwijst naar een metalen dienblad waarop verschillende kleine schaaltjes en kommetjes met verschillende gerechten staan. De thali lijkt een beetje op een Indonesische rijsttafel, kleine porties van een groot aantal gerechten.
De samenstelling van een thali sterk variŽert, afhankelijk van de regio, de lokale keuken en de eetgelegenheid. Over het algemeen bestaat een Thali echter uit de volgende elementen:

* Hoofdgerechten: Dit kunnen bijvoorbeeld curry's zijn, zoals dal (linzensoep), aloo gobi (aardappel-bloemkoolcurry), paneer makhani (kaascurry), chana masala (kikkererwtencurry), kip tikka masala (gegrilde kip in een tomatencurry), etc.
* Bijgerechten: Dit zijn meestal verschillende soorten groentegerechten, zoals saag (spinazie), bhindi (okra), baingan bharta (geroosterde auberginepuree), etc.
* Rijst: meestal witte rijst maar soms ook gekruide rijst zoals pulao of biryani.
* Brood: naan, roti, chapati, puri of paratha

Extra's: raita (gekruide yoghurtdip), papadum (gekruide linzenwafels), pickle (ingemaakte groenten) en chutney (pittige sauzen).

Dessert: gulab jamun (pudding in rozenwater), kheer (rijstpudding), rasgulla (oliebolletjes in suikerstroop) of halva.

Eindhoven_indiaas_restaurant_tali.jpg

4. INDIASE RESTUARANTS IN EINDHOVEN Noord-Indiase keuken

* Veera, Geldropseweg 8, 16.30-22.30 uur, serveert authentieke Noord-Indiase gerechten, waaronder butter chicken, tandoori chicken en lamb biryani.
* MT. Everest, Gestelsestraat 9, 17.00-10.00 uur, is een Nepalees restaurant met een uitgebreide menukaart, inclusief Noord-Indiase gerechten zoals dal makhani, palak paneer en chicken tikka masala.
* Touch of India, Geldropseweg 20, 15.00-23.00 uur zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur, dinsdag gesloten, traditionele keuken met o.a. tandoorigerechten in een Indiase klei-oven bereid.

Zuid-Indiase vegetarische keuken

* Krishna Vilas, Dommelstraat 36, 17.00-10.00 uur, zondag vanaf 12.00 uur en dinsdag gesloten, is een vegetarisch restaurant dat een breed scala aan Zuid-Indiase en Noord-Indiase gerechten serveert, waaronder dosa, idli en uttapam.
* Sri Ganesh, Kruisstraat 92a, 15.00-10.00 uur, vegetarische gerechten waaronder idli, dosa, uttapam en bisi bele bath.

Eindhoven_indiaas_restaurant_met_tali.jpg

Mix van Zuid-en Noord Indiase keuken

* Lekker India, Hoogstraat 49, 11.00-14.00 uur en 17.00-21.00 uur, een mix van Noord-Indiase en Zuid-Indiase gerechten, waaronder butter chicken, tandoori chicken en dosa.
* Taj Mahal, Geldropseweg 29, 17.00-23.00 uur, noord Indiaas met veel currie-gerechten
* Foodgasm, Willemsstraatr 61, 17.00-22.00 uur, tandoori kebab, chicken tikka, paneer tikka
* Love my curry,†High Tech campus 1, 11.30-14.00 uur, een stukje India in Eindhoven, het interieur is geÔnspireerd door de Bollywoord stijl, curry's, biryaniís, tandoori gerechten. †

Vorig artikel: Zarzo
Volgend artikel: de Kazerne

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression