eindhoven-centrum-piazzaeindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-lichttoren

Eendracht maak macht

Locatie: Philips Museum, Eindhoven

Het Philips Museum in Eindhoven is weer open. Vanaf 9 juni is daar de expositie ‘Eendracht maakt macht' te zien. De tentoonstelling viert de al meer dan een eeuw oude verbondenheid van PSV, Philips en de stad Eindhoven. De voetbaltrots van Eindhoven staat hierbij symbool voor de ontwikkeling van het stadje Eindhoventot de metropoolregio Brainport Eindhoven.

Bijna alle ontwikkelingen in de Brainportregio vinden hun oorsprong in de periode tussen 1910 en 1930. Philips werd, mede dankzij de ontwikkeling van licht en radio, een wereldconcern en PSV een internationale topclub. Onder invloed van Philips werd het stadje Eindhoven, samen met de omliggende dorpen, een van de belangrijkste industriesteden van Nederland. De bijzondere combinatie van technologie, topsport, gezondheid, recreatie, onderwijs, integratie en innovatie heeft sterk bijgedragen aan de onderlinge verbondenheid van de inwoners van Eindhoven.

Eindhoven_eendracht-psv-philips

Philips
Met de expositie ‘Eendracht maakt macht' maakt het Philips Museum deze verbinding op fraaie wijze zichtbaar en geeft een indruk van de rol die Philips daarbij speelde. Het verhaal van PSV, Philips en de stad wordt in de expositie verteld aan de hand van de belangrijkste ooggetuige: Frits Philips. Hij verrichtte in 1911 als jongen van 5 jaar de aftrap van de eerste wedstrijd van het Philips Elftal (de voorloper van PSV) en bleef tot zijn overlijden in 2005 fan van de voetbalclub. Hij zag de stad Eindhoven groeien en was nauw betrokken bij het Philips-concern, waarvan 10 jaar als president. Bovendien komen enkele gedenkwaardige momenten uit de PSV-historie aan bod.

Zo zal onder andere het stadionstoeltje van Frits Philips te zien zijn, inclusief pet en verrekijker. Frits Philips heeft naar eigen zeggen in zijn leven wel meer dan duizend thuiswedstrijden van PSV gezien. Hij was er altijd en leefde enorm mee met de club. Hij was ook een verbindende factor tussen club en achterban. Hij wilde nooit in de bestuurskamer zitten, achter glas. Hij wilde tussen de mensen op de tribune zitten.

Eindhoven_eendracht-psv-frits-philips

Er zijn ook beelden van de allereerste tv-uitzending van een voetbalwedstrijd in Nederland, uiteraard met PSV. Een jaar voordat we in Nederland landelijk tv konden kijken, experimenteerde Philips al met het uitzenden van voetbalwedstrijden. Op 10 september 1950 verzorgt Philips de eerste rechtstreekse tv-uitzending van een voetbalwedstrijd in Nederland. Een wedstrijd tussen PSV en EVV Eindhoven.

Europa Cup I
Uniek is ook het hologram van de Europa Cup 1-beker uit 1988. De beker wordt gecombineerd met het logo van PSV en de beelden van het bepalende moment in die wedstrijd, dat Hans van Breukelen de beslissende penalty stopt. Bezoekers kunnen hier een leuke selfie maken. Het eerste shirt met Philips als sponsor is ook te zien. En voor het eerst maakt het Philips Museum gebruik van een audiotour, ingesproken door acteur, regisseur en PSV-fan Frank Lammers.

De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist en PSV-historicus Frans van den Nieuwenhof. Het unieke beeld- en documentatiemateriaal is afkomstig van Philips Company Archives, PSV en uit privé-archieven van de familie Philips. Daarnaast zijn enkele bijzondere stukken via PSV en verzamelaars beschikbaar gekomen voor de expositie in het Philips Museum.

Eendracht maakt macht
Philips Museum, Eindhoven
9 juni - 14 september 2020

CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.