eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazza

Eindhoven 1920-2020

Locatie: Erfgoedhuis, Eindhoven

In 2020 is het honderd jaar geleden dat Groot-Eindhoven ontstond. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de gemeenten Eindhoven, Gestel, Stratum, Woensel, Strijp en Tongelre één gemeente vormden. Vanaf dat moment maakte Eindhoven een onstuimige groei door die voortduurt tot aan vandaag. Van de Nederlandse steden boven 200.000 inwoners groeide Eindhoven de afgelopen 100 jaar het hardst.

Eindhoven_Expo-1920-2020

In het Erfgoedhuis op het NRE-terrein heeft 'Eindhoven in Beeld' een tentonstelling ingericht over “Eindhoven 1920-2020”. In de expositie zie je de groei van de stad. Van de uitbreiding van Woensel, het leven in Strijp of Stratum in de negentiende eeuw, tot de onstuimige groei van Philips. De zes delen van Groot-Eindhoven groeiden aan elkaar.

De expositie laat per stadsdeel (de zes voormalige gemeentes) ontwikkelingen zien vóór en na de annexatie. Daarnaast worden ontwikkelingen na de annexatie thematisch behandeld (industrie, huisvesting, transport en infrastructuur, evenementen en sociale gebeurtenissen, cultuur en vermaak).

Eindhoven_Expositie-1920-2020

Ook worden kort enkele 'mislukte' annexaties geschetst en wordt een blik op Eindhoven in de nabije toekomst getoond. Natuurlijk worden naast veel foto's ook films vertoond die deze ontwikkelingen in beeld brengen. Ter verlevendiging kunnen bezoekers een virtuele wandeling maken door het 16e-eeuwse Eindhoven. 

Eindhoven_Poster-eindhoven

Impression of Eindhoven

Eindhoven City in a 3 minute impression