kerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-3indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-4

Eindhoven Bezet

Locatie: Van Abbemuseum, Eindhoven

Dit jaar viert de stad Eindhoven 75 jaar vrijheid. Er wordt met een uitgebreid programma stil gestaan bij de bevrijding van de stad in september 1944. Verschillende tentoonstellingen in het Van Abbemuseum maken deel uit van dit programma, waaronder 'Eindhoven bezet. 75 tastbare herinneringen'. 

Eindhoven_bezet

Te zien zijn 75 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die verhalen vertellen van de bezetting en de bevrijding van Eindhoven. De gemeente Eindhoven vroeg aan inwoners om voorwerpen aan te bieden die iets vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Veel particulieren brachten bijzondere voorwerpen aan, waaronder een Philips knijpkat, een teddybeer, een schilderij waarop twee Nazi-hondjes staan, een kookboek met de opdracht 'in sobere tijden' en drie verbrande biljartballen.

Eindhoven_bevrijding-1944

Bombardementen 
Ook presenteert de tentoonstelling het resultaat van jarenlang bodemonderzoek naar bominslagen als gevolg van het Sinterklaasbombardement in 1942 en het 19 september bombardement in 1944. Daarnaast staat de tentoonstelling stil bij de geschiedenis van het Van Abbemuseum zelf en de rol die het museum speelde ten tijde van de bezetting en de bevrijding.

Eindhoven bezet - 75 tastbare herinneringen
Van Abbe Museum, Eindhoven
31 augustus 2019 - 10 mei 2020 

Eindhoven_bevrijding-sep-1944

Eindhoven_bezet-van-abbemuseum

CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.